Česko a Poľsko vyriešili dlhoročný spor

NETKY.SK • 4 Február 2022, 09:15 • 2 min
Česko a Poľsko vyriešili dlhoročný spor

Česká republika a Poľsko po dlhých rokovaniach podpísali dohodu o riešení sporu o lignitovej bani Turów. Oznámili to premiéri Petr Fiala a Mateusz Morawiecki. Dohodu považujú za úspech a cestu k návratu k predošlým dobrým vzťahom.

slovakia

left justify in out

Fiala vysvetlil, že dohoda je pre Čechov výhodná. Poľsko sa v nej podľa neho zaviazalo k dostavbe a plnej funkčnosti podzemnej steny proti odtekaniu podzemných vôd z Česka, vybudovaniu zemného valu na ochranu najbližších obcí pred hlukom, prachom a svetelným znečistením či vyčisteniu ovzdušia v oblasti.

 

img

 

Do konca ťažby v bani tiež budú vykonávať monitorovanie prostredia a bude tiež fungovať fond pre lokálne a regionálne projekty v oblasti životného prostredia. Na základe dohody Poľsko Česku vyplatí kompenzáciu vo výške 45 miliónov eur. Morawiecki, ktorý vo štvrtok pricestoval do Prahy na rokovania o bilaterálnych vzťahoch Poľska a Česka, zase uviedol, že vďaka dohode budú môcť baňa aj pridružená elektráreň pokračovať v činnosti a dodávať energiu Dolnému Sliezsku aj mimo neho.

 

img

 

Ukázalo sa, že vyriešenie sporu nemuselo čakať na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, na ktorý sa v súvislosti s baňou obrátilo Česko. Predseda poľskej vlády podľa svojich slov dúfa, že Praha stiahne svoju žiadosť na súde a celý problém tak zanikne.

Poľsko odmietlo zaplatiť pokutu

 

Súdny dvor v septembri udelil Poľsku denné penále vo výške 500-tisíc eur, pretože nedodržalo májové nariadenie súdu, aby zastavilo ťažbu v bani. Poľsko odmietlo pokutu zaplatiť s tvrdením, že baňa poskytuje palivo spomenutej elektrárni, ktorá vyrába takmer deväť percent poľskej energie. Pokuta sa dosiaľ vyšplhala na viac ako 68 miliónov eur.

 

img

 

Hovorca Európskej komisie Adalbert Jahnz vo štvrtok povedal, že penále budú naďalej narastať, kým Česko nestiahne svoju sťažnosť,„akékoľvek pokuty splatné do tohto dátumu zostanú splatné“. Komisia zatiaľ nedostala od Poľska žiadne peniaze napriek tomu, že mu poslala štyri výzvy na zaplatenie. Lignitová baňa Turów sa nachádza neďaleko hraníc Poľska s Českom. Česká strana bola proti činnosti bane, pretože podľa nej negatívne vplýva na životné prostredie a obciam v pohraničí berie vodu.

 

Prečítajte si: Očkovanie proti COVID-19 nebude v ČR povinné, oznámil premiér Fiala



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies