Českí vedci sa blížia k revolučnému pokroku, rohovku chcú liečiť kmeňovými bunkami

NETKY.SK • 12 November 2015, 11:01 • 2 min
Českí vedci sa blížia k revolučnému pokroku, rohovku chcú liečiť kmeňovými bunkami

PRAHA - Ľuďom s poškodenou očnou rohovkou by v budúcnosti mohli pomôcť kmeňové bunky. Českí vedci informovali o vyvoji unikátnej metódy k záchrane zraku, ktorú už vyskúšali na zvieratách a teraz chystajú klinické testy aj na ľuďoch.

slovakia

left justify in out

„Bunky umožňujú hojenie poškodeného oka, keď zlyhajú iné liečebné metódy,“ vysvetľuje  vedúci výskumu Vladimír Holáň z Ústavu experimentálnej medicíny. „Sme schopní získať kmeňové bunky z okraju oka, kde sídlia, rozmnožiť ich v tkanivovej kultúre a na nanovláknových nosičoch ich prenášať späť na poškodené oko. Bunky migrujú z nanovlákna na oko a uskutočňujú hojenie,“ spresnil. 

 

Bunky sa pestujú v inkubátore, ktorý je vyhriaty na 37 stupňov Celzia. Ak má pacient poškodené len jedno oko, môžu odborníci odobrať kmeňové bunky zo zdravého oka. Ak sú poškodené obidve oči, je potrebný nepríbuzný dárca kmeňových buniek.  Po takejto transplantácii je ale nutná silná imunosupresia, aby telo cudzie bunky nevypudilo.  Existuje aj tretia možnosť. Pacientovi možno odobrať aj iný typ kmeňových buniek, napríklad z kostnej drene. "Tieto bunky sme schopní rekultivovať a nasmerovať tak aby sa diferencovali na bunky oka," dodáva. 

 

Bunky na špeciálnej textílii z nanovlákien s odobratými kmeňovými bunkami sa potom na niekoľko dní vložia do pacientovho oka. Tento proces dokážu odborníci vykonať v priebehu jedného mesiaca. Vedecký tím v súčasnosti čaká na povolenie od Štátneho ústavu pre kontolu liečiv, aby mohol uskutočniť testy aj na ľudskej očnej rohovke.  Liečba by potom mohla pomôcť stovkám ľudí.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies