Českí poslanci schválili štátny rozpočet

NETKY.SK • 10 December 2014, 16:26 • 2 min
Českí poslanci schválili štátny rozpočet

PRAHA - Dolná komora českého parlamentu schválila štátny rozpočet pre rok 2015.

slovakia

left justify in out

Rozpočet, ktorý Poslanecká snemovňa odsúhlasila v stredu, ráta so zvýšením deficitu s cieľom podporiť ekonomiku. Schodok však zostáva pod úrovňou, ktorá je podľa pravidiel Európskej únie maximálne prípustná. Plánovaný český rozpočtový deficit pre budúci rok je na úrovni 100 mld. českých korún (CZK). Znamená to, že celkový schodok verejných financií by mal byť vo výške 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa pravidiel EÚ nemôže deficit verejných financií presahovať úroveň 3 % HDP. Schválený rozpočet teraz pôjde na podpis k českému prezidentovi.

 

Odhaduje sa, že tohtoročný deficit štátneho rozpočtu ČR bude vo výške približne 80 mld. CZK, hoci sa predpokladal v sume 112 mld. CZK. Cieľom rozpočtu českej stredoľavicovej vlády je po rokoch úsporných opatrení zvýšiť príjmy spotrebiteľov. Chce tak pomôcť ekonomike, ktorá sa čoraz viac spolieha na domáci dopyt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies