Českého misionára odsúdili v Sudáne na 20 rokov odňatia slobody

NETKY.SK • 30 Január 2017, 09:48 • 2 min
Českého misionára odsúdili v Sudáne na 20 rokov odňatia slobody

PRAHA/DÁRFÚR - Sudánsky súd odsúdil v nedeľu Čecha Petra Jaška okrem iného za špionáž na 20 rokov odňatia slobody. Napísal to spravodajský web Novinky.cz s tým, že Jašek pôsobil v Sudáne ako misionár, pričom zadržiavaný bol od decembra 2015.

slovakia

left justify in out

O rozsudku v nedeľu informovalo české ministerstvo zahraničia, ktoré zároveň vyjadrilo hlboké znepokojenie.

 

Jašek bol uznaný "vinným vo všetkých bodoch obžaloby, okrem iného za špionáž a vyzvedačstvo. Ministerstvo zahraničných vecí ČR, ktoré sa týmto prípadom od začiatku zaoberá intenzívne a na najvyššej úrovni, je presvedčené, že uvedené súdne rozhodnutie nenachádza oporu v zisteniach skutkového stavu", uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie, z ktorého citovali Novinky.cz.

 

Česká diplomacia počíta s vyslaním svojho zástupcu v najbližších dňoch a s ďalším konaním. V prípade potreby by do Sudánu vycestoval aj minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, pre ktorého je podľa webu ministerstva Čechovo prepustenie a jeho návrat do vlasti prioritou.

 

Sám Jašek je podľa informácií zástupcu ministerstva, ktorý ho navštívil v Chartúme, "v relatívne dobrej fyzickej i psychickej kondícii" a verí v návrat do ČR.

 

Jaška zadržali v Sudáne v roku 2015. Podľa českej diplomacie tam bol na misionárskej výprave s cieľom pomáhať tamojším kresťanom. Spolu s tromi Afričanmi bol obvinený zo siedmich prečinov vrátane protištátnej činnosti. Podľa niektorých miestnych médií mu hrozil až trest smrti, dodal server Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies