České ministerstvo dopravy začalo prešetrovať emisný škandál VW

NETKY.SK • 23 September 2015, 17:18 • 2 min
České ministerstvo dopravy začalo prešetrovať emisný škandál VW

PRAHA - Český minister dopravy Dan Ťok spolu s automobilkou Volkswagen (VW) začali vyšetrovať, koľko vozidiel skupiny VW by v krajine mohlo byť poškodených v rámci škandálu falšovaných emisných testov.

slovakia

left justify in out

Uviedlo v utorok české ministerstvo dopravy. Spoločnosť Škoda Auto, český člen skupiny VW, tvrdí, že v posledných rokoch do vozidiel montovala kontroverzné motory, no už to nerobí. České ministerstvo dopravy oznámilo, že je pripravené zabezpečiť, aby boli dotknuté automobily zvolané na bezplatné prehliadky a prípadne opravené. Ministerstvo bude v kontakte s nemeckými a britskými úradmi, ktoré testujú české automobily Škoda pre európsky trh, povedal Ťok.


Vlastné vyšetrovanie zamerané na dieselové modely skupiny Volkswagen plánuje aj Južná Kórea, Kanada a Švajčiarsko, prípadom sa zaoberá aj Európska komisia. Škandál s falšovaním emisných testov v automobilke VW môže celosvetovo zasiahnuť 11 mil. vozidiel.


Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v USA v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD. Volkswagen sa k pochybeniam priznal. Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies