České kamióny s potravinami sa museli na hraniciach s Ruskom otočiť

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:03 • 2 min
České kamióny s potravinami sa museli na hraniciach s Ruskom otočiť

PRAHA - Ruské embargo na dovoz väčšiny potravín z Európskej únie a USA pocítila už vo štvrtok juhočeská mliekareň Madeta.

slovakia

left justify in out

Z hraníc boli vrátené jej kamióny so syrom Niva. Kvôli strate ruského trhu hrozí v mliekarni dokonca prepúšťanie, informoval spravodajský portál iDNES.cz.
      

O 14.00 h dostal generálny riaditeľ juhočeskej Madety Milan Teplý správu, že kamióny s nivou, ktoré stoja na hraniciach, nebudú do Ruska pustené. Niektoré vozidlá sa už vracajú domov.
      

Generálny riaditeľ dokonca kvôli situácii prerušil dovolenku a ekonómovia najväčšieho spracovateľa mlieka v ČR teraz počítajú, čo bude ruské embargo pre firmu znamenať. Rusko je druhým až tretím najväčším exportným trhom Madety a spoločnosť sa naň snažila preniknúť štyri až päť rokov. Teplý dodal, že sa im to nakoniec podarilo a zaznamenávali celý čas nárast tržieb - očakávali zvýšenie z tohtoročných 200 miliónov korún na 300 miliónov v roku 2015.
      

Sankcie budú znamenať výpadok pre všetky továrne Madety a môžu priniesť aj prepúšťanie zamestnancov. Pocítia to tiež poľnohospodári, keďže klesne potreba mlieka. Z podniku v Českom Krumlove, ktorý vyrába nivu, smeruje mesačne na ruské trhy 60 ton - to predstavuje dvojdňovú výrobu za týždeň.
      

Výpadok sa bude týkať sušeného mlieka, tvrdých syrov, plesňových syrov, syrových tort, masla a jogurtov, čiže dvoch tretín portfólia výrobkov Madety, informoval web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies