Česká strana ponúka Slovensku pomoc pri výcviku pilotov stíhačiek Gripen

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 17:53 • 2 min
Česká strana ponúka Slovensku pomoc pri výcviku pilotov stíhačiek Gripen

VALTICE/BRATISLAVA - V prípade, že by sa Slovensko rozhodlo využívať švédske stíhačky Gripen, česká strana ponúka servisné a výcvikové kapacity. Po dnešnom spoločnom rokovaní vlád Slovenskej a Českej republiky vo Valticiach o tom informoval predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

"Sme eventuálne pripravení ponúknuť servisné a výcvikové kapacity a domnievame sa, že by tu mohla existovať zaujímavá synergia," uviedol Sobotka s tým, že česká strana nijako nechce zasahovať do rozhodnutí Slovenska v oblasti zabezpečenia nadzvukových lietadiel. Slovenská vláda už v marci oficiálne poverila ministra obrany Martina Glváča, aby začal rokovania so Švédskom o prenájme letových hodín na stíhačky Gripen. Česi si už od švédskej strany lietadlá prenajímajú.
     

Pripravenosť podieľať sa na výcviku pilotov potvrdil aj český minister obrany Martin Stropnický. "Sme pripravení sa podieľať aj na výcviku pozemného personálu. Máme na to špičkové trenažéry, samozrejme aj nejaké letecké kapacity," dodal Stropnický.
     

Slovenský minister obrany Martin Glváč potvrdil, že rokovania so švédskou stranou prebiehajú. O tom, či slovenskí vojenskí piloti budú lietať na Gripenoch, by chcel mať jasno do konca tohto roka. "Je našou ambíciou zintenzívniť tieto rozhovory ešte viac a byť rozhodnutí do konca tohto kalendárneho roka," zdôraznil šéf rezortu obrany. Ako dodal, ministerstvo by malo mať dnes prvý predbežný odhad ceny za prenájom letových hodín.
     

Slovenská armáda v súčasnosti disponuje stíhačkami Mig-29, ktorých prevádzku zabezpečuje prostredníctvom abonentnej zmluvy, ktorá končí v novembri 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies