Česká republika má prvú ženu vymenovanú do funkcie generálky

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 06:38 • 2 min
Česká republika má prvú ženu vymenovanú do funkcie generálky

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenoval dnes plukovníčku Lenku Šmerdovú za generálku. Ide o prvú ženu, ktorá v Česku dosiahla túto vojenskú hodnosť, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Prezident vo svojom príhovore spomenul, že vzhľadom na zastúpenie žien v armáde, by si Česko zaslúžilo ešte jednu generálku. Zeman tiež povýšil štyroch vojnových veteránov. Vymenovania sa dočkali aj šéf väzenskej služby Petr Dohnal a jeho námestník Simon Michailidis; obaja pred časom povýšenie odmietli.

 

Povýšenie prvej ženy do hodnosti generálky schválila 24. apríla vláda na návrh ministra obrany Martina Stropnického. Šmerdová bola až doteraz poradkyňou náčelníka generálneho štábu. Mala na starosti doplňovanie personálu a pod jej kompetenciu spadal aj nábor nových vojakov v celej armáde.

 

V českej armáde sú približne tri tisícky žien, je ich teda zhruba 13 percent. Hodnosť plukovníčky však dosiahli iba štyri z nich. Ako pred časom uviedol Stropnický, v armáde je veľké zastúpenie žien, a preto je načase, aby sa súčasťou jej vedenia stala žena. Prezident pripomenul, že vzhľadom na zastúpenie žien v českej armáde by mala mať krajina dve generálky.

 

"Je to pre mňa veľká česť, ale zároveň aj záväzok a výzva," skonštatovala Šmerdová. Dodala, že bude chcieť, aby sa vojaci v armáde cítili dobre. Náčelník generálneho štábu českej armády Josef Bečvář vyjadril nad jej povýšením radosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies