Česká polícia prejde na strelivo s dutou špičkou,naša to neplánuje

NETKY.SK • 15 August 2014, 10:38 • 2 min
Česká polícia prejde na strelivo s dutou špičkou,naša to neplánuje

BRATISLAVA- Vedenie českej polície sa rozhodlo vyzbrojiť všetkých policajtov u našich západných susedov novým typom streliva.

slovakia

left justify in out

Namiesto celoplášťových nábojov dostávajú náboje s dutou špičkou, informoval portál idnes.cz. Nová špeciálna munícia je na jednej strane bezpečnejšia, lebo strela sa po zásahu cieľa zastaví, takže ním nepreletí a nezraní nikoho v okolí. Strelivo však zasiahnutému človeku spôsobí rozsiahlejšie zranenie.

 

Slovenský rezort vnútra neuvažuje nad prezbrojením všetkých policajtov takýmto špeciálnym typom streliva. "Hlavnou prioritou Ministerstva vnútra SR je prejsť v rámci výkonu služby na jednotný kaliber a to na 9 mm Luger. Dôsledkom tejto zmeny by bolo zníženie nákladov, pretože v súčasnosti používaný náboj 9 mm Makarov je niekoľkonásobne drahší. Náboj 9 mm Luger je zároveň najrozšírenejším a štandardným strelivom ozbrojených bezpečnostných zložiek," uviedol Petar Lazarov z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

 

Spomínané strelivo s dutou špičkou podľa vedenia českej polície umožní efektívnejšie zásahy proti cestným pirátom, ktorí sa snažia ujsť. „Nové strely sú schopné preraziť pneumatiku vozidla takým spôsobom, ktorý zabezpečí rýchly únik vzduchu, čo celoplášťové náboje pre svoju konštrukciu nezabezpečia,“ povedala pre idnes.cz hovorkyňa českého policajného prezídia Ivana Nguyenová. Nové náboje dokážu do pneumatiky preraziť väčšiu dieru, pretože sa pri zásahu zdeformujú. Podobný efekt má však toto strelivo aj keď trafí človeka. Podľa idnes.cz mu ublíži viac, ako typ streliva, ktorý v ČR používali doteraz. „Dochádza k rozsiahlejším zraneniam. Nie sú to však veľmi devastačné zranenia ako pri puškovej strele, takže žiadne vytrhnuté kusy mäsa alebo odtrhnuté končatiny, ako uvádzajú niektoré neznalé média,“ citoval idnes.cz vyjadrenie zo serveru policista.cz. Strela často zostane v tele a potom je potrebný lekársky zákrok. 

 

Doteraz používaná celoplášťová munícia sa môže podľa českej polície deformovať, keď preletí cieľom alebo pri odraze a má potom ešte dosť energie na to, aby spôsobila náhodne zasiahnutej osobe veľmi vážne zranenia. Ministerstvo vnútra ČR rozhodlo o zavedení dutých špičiek už v roku 2002, zatiaľ ich však mali predovšetkým špeciálne útvary.

 

„Dutú špičku používala len zásahovka, teraz sme ich dostali všetci,“ uviedol pre idnes.cz jeden z teplických policajtov. „V súčasnosti policajné náboje prideľujú všetkým policajtom, aby sa zabezpečili porovnateľné podmienky výkonu služby v celej Českej republike,“ povedala Nguyenová.

 

Portál idnes.cz pripomenul, že zavedenie nového streliva nebolo u našich susedov bezproblémové. Vlani sa ukázalo, že nové náboje sa v zásobníku policajnej pištole zasekávali. České policajné prezídium muníciu stiahlo a vrátilo výrobcovi. Po odstránení problémov ju teraz zavádzajú znova.

 

Riaditeľ zbrojovky potvrdil, že toto strelivo je drahšie minimálne o sto percent, keďže ide o špeciálnu muníciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies