Česká koruna výrazne oslabila čím dosiahla 3,5-ročné maximum

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 14:20 • 2 min
Česká koruna výrazne oslabila čím dosiahla 3,5-ročné maximum

PRAHA - Česká koruna dnes dopoludnia výrazne oslabila. Oproti euru stratila 26 halierov a po 10.00 h SELČ sa obchodovala za 26,70 Kč za euro. Takýto kurz mala naposledy pred dvomi týždňami.

slovakia

left justify in out

Pritom v pondelok (15.5.) sa dostala na najvyššiu hodnotu od novembra 2013, keď sa začali menové intervencie Českej národnej banky (ČNB), ktoré centrálna banka ukončila začiatkom apríla.

 

V reakcii na to hlavný ekonóm ING Jakub Seidler už vtedy uviedol, že mierne silnejší kurz koruny môže motivovať zahraničných investorov k vyberaniu ziskov, čo by viedlo k opätovnému oslabeniu meny.

 

V rámci kurzového záväzku ČNB nedovolila národnej mene posilniť pod 27 Kč za euro. Banka k tomuto kroku pristúpila pre obavy z deflácie a v úsilí pomôcť českému exportu.

 

Intervencie ukončila 6. apríla, pričom hlavným dôvodom ich skončenia bolo splnenie 2-% inflačného cieľa. V marci dosiahla medziročná miera inflácie až 2,6 % a v apríli sa síce spomalila, ale dosiahla 2 %, čo predstavuje inflačný cieľ banky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies