Česká ekonomika by mala rásť tento rok rýchlejšie, než sa čakalo

NETKY.SK • 30 Január 2017, 18:56 • 2 min
Česká ekonomika by mala rásť tento rok rýchlejšie, než sa čakalo

PRAHA - Česká ekonomika by mala tento rok vzrásť o 2,6 %. Uviedlo to v novej prognóze české ministerstvo financií. To znamená o niečo výraznejší rast, než ministerstvo pôvodne predpokladalo. V novembri minulého roka ešte uvádzalo odhad rastu na úrovni 2,5 %. Za možné riziko považuje brexit, zmenu politiky USA či voľby vo Francúzsku a v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Okrem odhadu na tento rok informovalo ministerstvo aj o zlepšenom odhade rastu v súvislosti s rokom minulým. Zvýšil sa na 2,5 % z predchádzajúcej hodnoty 2,4 %.

Hlavným ťahúňom hospodárskeho rastu bola vlani spotreba domácností, ktorá ťažila z dobrej situácie na trhu práce, rastúceho disponibilného dôchodku a vysokej dôvery spotrebiteľov. "Naopak, investície hospodársky rast tlmili, a to z dôvodu vysokej porovnávacej základne roku 2015, ktorú výrazne ovplyvnili investície spolufinancované fondmi Európskej únie z minulého programového obdobia," uviedlo ministerstvo. V roku 2015 vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Česka o mimoriadnych 4,5 %.

 

Priemernú mieru inflácie na tento rok odhaduje ministerstvo vo výške 2 %, budúci rok by sa mala spomaliť na 1,6 %. Miera nezamestnanosti počítaná podľa metodiky ČSÚ by sa počas obidvoch rokov mala udržať na 3,9 %.

 

V roku 2018 by sa mal ekonomický rast podľa prognózy mierne spomaliť na 2,4 %. "Predpokladaný makroekonomický vývoj by mohli ohroziť najmä riziká pochádzajúce z vonkajšieho prostredia. Ide predovšetkým o dôsledky referenda o zotrvaní Británie v Európskej únii, ďalšie spomalenie rastu čínskej ekonomiky či vysoký podiel nesplácaných úverov v niektorých významných európskych bankách," uviedol hovorca ministerstva Michal Žurovec.

 

Ako dodal, globálny ekonomický rast by mohla negatívne ovplyvniť prípadná zmena v smerovaní hospodárskej politiky Spojených štátov a neistotu môžu ďalej zvýšiť blížiace sa voľby vo Francúzsku a v Nemecku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies