Česi spúšťajú bločkovú lotériu, inšpirovali sa aj na Slovensku

NETKY.SK • 27 September 2017, 12:42 • 2 min
Česi spúšťajú bločkovú lotériu, inšpirovali sa aj na Slovensku

BRATISLAVA/PRAHA - Česká republika spúšťa v nedeľu (1.10.) bločkovú lotériu. Pri jej zavádzaní sa inšpirovala aj Slovenskom, informovala dnes hovorkyňa finančnej správy SR Ivana Skokanová.

slovakia

left justify in out

Ako bude táto lotéria u našich susedov fungovať, predstavili v utorok (26.9.) na stretnutí s médiami minister financií ČR Ivan Pilný a námestníčka ministra financií pre oblasť daní a clá Alena Schillerová. O fungovaní bločkovej lotérie a skúsenostiach s jej zavádzaním na Slovensku informoval generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík slovenskej finančnej správy Ladislav Hanniker.

 

"Bločková lotéria na Slovensku funguje už od septembra 2013, sme preto veľmi radi, že môžeme byť príkladom pre našich kolegov v Českej republike. Lotéria pokladničných bločkov je totiž nepochybne jedným z účinných nástrojov v rámci komplexného programu boja proti daňovým únikom a to, že tento koncept sa teraz zavádza aj v Českej republike, to len ďalej potvrdzuje," konštatoval Hanniker.

 

Bločková lotéria má podľa neho veľký význam. "Nielenže pomáha obmedziť daňové úniky na dani z príjmov a dani z pridanej hodnoty, ale je tiež účinným nástrojom na zvýšenie záujmu spotrebiteľov o vydanie pokladničných dokladov pri nákupe tovarov a služieb. Zároveň pomáha šíriť osvetu, pretože spotrebiteľ si v prípade nevydania pokladničného bloku uvedomí, že konkrétny podnikateľ neodvádza dane a tým okráda nielen štát, ale aj samotného spotrebiteľa," doplnil.

 

Slovenská finančná správa poskytovala českým partnerom počas prípravy bločkovej lotérie praktické skúsenosti. V praxi sa napríklad podľa údajov národnej lotériovej spoločnosti Tipos ukázalo, že hráči na Slovensku preferujú skôr veľký počet nižších výhier ako malý počet veľkých výhier. Zo štatistík tiež vyplýva, že hráči v drvivej väčšine (98,22 %) registrujú bločky cez internet.

 

Od spustenia v septembri 2013 zaregistrovali hráči do systému okolo 204 miliónov bločkov a Tipos na výhrach vyplatil viac ako 3,4 milióna eur. Do systému sa doteraz zaregistrovalo viac ako 550.000 hráčov. Národnú bločkovú lotériu na Slovensku prevádzkuje Tipos na základe individuálnej licencie na prevádzkovanie štátnej lotérie udelenej Ministerstvom financií SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies