Česi si pred Vianocami rekordne požičiavali

NETKY.SK • 24 December 2016, 15:39 • 2 min
Česi si pred Vianocami rekordne požičiavali

PRAHA - Českej ekonomike sa darí, nezamestnanosť je rekordne nízka a platy rastú. S optimizmom hľadia ľudia aj budúcna.

slovakia

left justify in out

Preto si počas tohtoročných sviatkov chcú dopriať bohatú nádielku a neváhajú si na ňu požičať.

 

Ako vyplýva z ankety, ktorú denník MF DNES uskutočnil medzi bankami a úverovými spoločnosťami, Česi si tento rok v novembri a decembri zobrali na dlh zhruba o desatinu viac ako pred rokom.

 

"Nárast žiadostí o nebankové pôžičky zaznamenávame už od októbra a predpokladáme, že tento záujem potrvá až do začiatku januára, teda do povianočných zliav," uviedla marketingová riaditeľka firmy Profi Credit Dana Hakavcová. "Naša priemerná vyplatená suma sa u predvianočných pôžičiek oproti vlaňajšku zvýšila o štvrtinu," dodáva.

 

"Záujem je o niečo vyšší ako vlani. Ľudia si okrem toho na Vianoce požičiavajú vyššie sumy ako v minulosti. Teraz je to v priemere 18.000 korún, "potvrdzuje hovorca Provident Financial Ondřej Holoubek.

 

A vyšší záujem o spotrebiteľské úvery s koncom roka hlásia okrem úverových spoločností aj banky. Niekde stúpol objem poskytnutých pôžičiek počas novembra medziročne aj o desiatky percent, a to v súvislosti s nárastom nákupov počas "čierneho piatku", ktorý tento rok pripadol na 25. november.

 

Prehlbuje sa tak celoročný trend, kedy sa objem spotrebiteľských pôžičiek podľa štatistík Českej národnej banky zvyšoval medziročne zhruba o 7 %. "Záujem o spotrebiteľské úvery je tento rok veľmi silný a bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch," potvrdzuje hlavná ekonómka Českej bankovej asociácie Eva Zamrazilová.

 

Jedným z dôvodov je aj pokles úrokových sadzieb u tohto typu pôžičiek. "Tento rok v októbri mohli občania získať spotrebiteľský úver za priemernú úrokovú sadzbu 10,4 %, zatiaľ čo ešte pred rokom to bolo 12,2 %," dodáva Zamrazilová.

 

Väčší záujem o predvianočné pôžičky sa dá podľa ich poskytovateľov vysvetliť aj tým, že rodiny stále častejšie využívajú vianočné a povianočné zľavy na investície do domácností, teda k nákupu elektroniky, spotrebičov či nábytku. Alebo si požičiavajú na neodkladné investície, ako napríklad nefungujúce kúrenie alebo nové zimné pneumatiky, a na darčeky idú až zvyšné peniaze.

 

"Naše štatistiky ukazujú, že najčastejšie si ľudia kupujú na splátky mobilné telefóny, televízie, notebooky, práčky a umývačky. Peniaze z hotovostných úverov ľudia zase najčastejšie využívajú na väčšie investície - rekonštrukcie domov a bytov, nákup auta alebo väčšie vybavenie domácnosti," uviedla hovorkyňa Home Creditu Zuzana Bienvenu.

 

"Česi si však požičiavajú nielen na tradičné vianočné darčeky s dlhšou životnosťou, ale aj na skrášlenie svojho zovňajšku," uviedol hovorca UniCredit Bank Petr Plocek. "Tento rok sme nezaznamenali typický hit medzi darčekmi, zákazníci na vidieku najčastejšie spomínajú elektroniku, oblečenie a náradie pre domácich majstrov. V mestách sú populárne poukážky na kuchárske kurzy pre mužov či na kurzy líčenia pre ženy," povedal Holoubek.

 

Podľa prieskumu ING Bank sa však Česi kvôli predvianočným nákupom stále zadlžujú o niečo menej, než je v Európe bežné. Zatiaľ čo v Česku si peniaze na nákup vianočných darčekov požičiava 8 % ľudí, európsky priemer sa pohybuje okolo 10 %.

 

Z Európanov v nákupe darčekov na dlh vedú Rumuni (19 %) a Briti (17 %), na druhej strane sú ľudia z Luxemburska (3 %) a z Rakúska (5 %). V Spojených štátoch si podľa prieskumu vlani doprialo sviatky na dlh dokonca 22 % ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies