Česi majú svojho prvého pastafariána: Na občianskom má na hlave sitko!

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 13:40 • 2 min
Česi majú svojho prvého pastafariána: Na občianskom má na hlave sitko!

BRNO – Česko má svojho prvého pastafariána! Je ním člen pirátskej strany, ktorý pracuje v IT Lukáš Nový.

slovakia

left justify in out

Nový sa nechal vyfotografovať na svoj občiansky preukaz so sitkom na cestoviny na hlave. Pastafarián Nový zvolil túto neobvyklú pokrývku hlave údajne z náboženských dôvodov – vyznáva Lietajúce špagetové monštrum.

Občiansky preukaz, ktorý je na fotografii je ale iba dočasný. V Česku sa vydáva na žiadosť občana v prípade, že došlo k strate alebo odcudzeniu preukazu totožnosti. Nový portálu ceskapozice.cz prezradil, že aj na trvalý občiansky preukaz sa nechal vyfotografovať s pokrývkou hlavy. „Na ten desaťročný občiansky ma fotili so sitkom priamo na mieste. Jednoduchom som im povedal, že pokrývku hlavy mám z náboženských dôvodov, na cirkev sa ma potom už nepýtali,“ povedal Nový.

Slovo pastafariánstvo vzniklo spojením slov pasta, čiže cestoviny a rastafariánstvo – jamajské náboženstvo. Pastafariánstvo je recesistická cirkev, ktorá uznáva Lietajúce špagetové monštrum. Vzniklo ako reakcia na rozhodnutie výboru v americkom štáte Kansas, ktorý nariadil vyučovať teóriu inteligentného dizajnu na štátnych školách. Jeho zakladateľom je fyzik Bobby Henderson, ktorý v roku 2005 podal žiadosť, aby sa teória Pastafarianizmu vyučovala na školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies