Červený kríž nemôže pre nálety distribuovať pomoc do Jemenu

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 13:19 • 2 min
Červený kríž nemôže pre nálety distribuovať pomoc do Jemenu

ŽENEVA - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) nemôže dodať pomoc do Jemenu pre pokračujúcu leteckú kampaň koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá útočí proti postupujúcim šiitským povstalcom.

slovakia

left justify in out

Na vyslanie do Jemenu čakajú tri dodávky zdravotníckych potrieb a jeden lekársky tím. Napriek výzvam koalícia nezaručila MVČK bezpečnosť pre jej dve lietadlá a loď, ktoré majú potrebnú pomoc priviezť. Hovorkyňa MVČK Sitara Jabeenová preto obvinila koalíciu, ktorá má pod kontrolou jemenský vzdušný priestor a prístavy, že bráni distribúcii humanitárnej pomoci. "Naša pomoc je stále blokovaná," povedala Jabeenová s tým, že situácia v Jemene sa zo dňa na deň zhoršuje. O humanitárnych prestávkach v náletoch bude v sobotu na žiadosť Ruska rokovať Bezpečnostná rada OSN.


Saudská Arábia a jej spojenci odštartovali letecké útoky proti Húsíovcom pred desiatimi dňami. Podľa OSN za posledné asi dva týždne zahynulo v Jemene asi 520 ľudí a ďalších 1700 utrpelo zranenia. Aj organizácia Lekári bez hraníc uviedla, že letiská a prístavu sú uzavreté, čo jej znemožňuje vyslať zdravotnícky tím do Jemenu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies