Ako znie stred Mliečnej dráhy? NASA premenila údaje z teleskopov na úžasné skladby

NETKY.SK • 16 Október 2020, 08:26 • 2 min
Ako znie stred Mliečnej dráhy? NASA premenila údaje z teleskopov na úžasné skladby

Hudobné skladby, ktoré doslova nie sú z tohto sveta, vytvoril americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), keď s pomocou techniky zvanej sonifikácia premenil údaje z troch vesmírnych teleskopov na zvuk. Informoval o tom spravodajský server Daily Mail.

slovakia

left justify in out

 

K vzniku vesmírnych skladieb poslúžili údaje o röntgenovom, viditeľnom a infračervenom svetle, ktoré vo vzdialených oblastiach Mliečnej dráhy zachytili tri teleskopy NASA - Chandra, Hubblov vesmírny teleskop a Spitzerov vesmírny teleskop.

 

Prevodom digitálnych jednotiek a núl NASA prebudila k akustickému životu napríklad Galaktické jadro (rotujúci stred Mliečnej dráhy), ktoré znie upokojujúcimi, cinkavými zvukmi.

 

Dramatickejšie audio-kúsky predstavujú napríklad zvyšky supernovy Cassiopeia A alebo Piliere stvorenia - tri útvary z hustého plynu a prachu, ktoré ležia na juhovýchodnom okraji Orlej hmloviny.

 

Snímky zo zaznamenaných zdrojov svetla sa v procese sonifikácie prevádzajú zľava doprava a zvuk predstavuje umiestnenie a jas svetelných zdrojov.

 

Napríklad svetlo objektov umiestnených v hornej časti snímky sa premení na vyššie tóny, zatiaľ čo intenzita svetla určuje ich hlasitosť.

 

Užívatelia môžu počúvať dáta prevedené na tóny buď ako "sólo" z každého z troch teleskopov, alebo spoločne ako koncert, kde každý z nich preberá úlohu jedného hudobného nástroja. Stiahnuť si ich môžu z internetových stránok Röntgenového observatória Chandra.

 

Každá snímka odhaľuje iný jav, ktorý sa odohral v oblasti vesmíru vzdialeného asi 26-tisíc svetelných rokov od Zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies