Čerstvé dvojičky pandy veľkej vo washingtonskej zoo majú za sebou ťažkú noc

NETKY.SK • 25 August 2015, 10:27 • 2 min
Čerstvé dvojičky pandy veľkej vo washingtonskej zoo majú za sebou ťažkú noc

WASHINGTON - Dvojičky ohrozenej pandy veľkej, ktoré sa narodili v sobotu vo washingtonskej Národnej zoologickej záhrade, prospievajú, ale ich opatrovatelia majú za sebou náročnú noc.

slovakia

left justify in out

Keďže pandy sa nezvyknú starať o dvojičky a jedno z mláďat by mohlo uhynúť, vedenie zoo uviedlo, že sa inšpirovalo postupom vyvinutým čínskymi chovateľmi. Pandia "mama" Mei Xiang má pri sebe vždy iba jedno mláďa. Druhé je zatiaľ v inkubátore a po niekoľkých hodinách jej ho vymieňajú.


Zoo dnes povedalo, že sa opatrovatelia pokúšali v nedeľu neskoro večer mláďatá vymeniť, ale Mei Xiang nechcela to, ktoré mala pri sebe, pustiť.

 

Opatrovatelia sa preto museli starať o menšie z mláďat po celú noc. Kŕmili ho z fľaše a cez vyživovaciu trubicu až rána, keď sa im napokon podarilo súrodencov vymeniť.


Panda veľká prekvapila v sobotu pracovníkov washingtonskej zoo, kde je veľkou atrakciou pre návštevníkov, keď priviedla na svet s vyše štvorhodinovým odstupom dve mláďatá. Mei Xiang má 17 rokov a bola umelo oplodnená spermou od dvoch rôznych samcov - zmrazenou spermou samca, ktorý žije v Číne, a čerstvou spermou samca z washingtonskej zoo. Zatiaľ nie je známe, ktorý z nich sa stal čerstvým otcom.


Dvojičky sú piatym a šiestym potomkom Mei Xiang, dve z jej predošlých mláďat však neprežili.


Panda veľká má veľmi nízku plodnosť, osobitne v zajatí. Vo voľnej prírode v jej domovine v horách centrálnej Číny žije podľa dostupných údajov asi 1600 pánd veľkých a v zajatí okolo 300, prevažne v Číne.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies