Cenu za prínos v ľudských právach získala Viera Strážnická

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:10 • 2 min
Cenu za prínos v ľudských právach získala Viera Strážnická

BRATISLAVA - Profesorka Viera Strážnická sa in memoriam stala nositeľkou Ceny za významný prínos v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v SR.

slovakia

left justify in out

Cenu z rúk ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka dnes na konferencii k Medzinárodnému dňu ľudských práv prevzal jej manžel Karol Strážnický. Viera Strážnická bola dlhoročnou členkou Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, veľvyslankyňou v Štrasburgu a sudkyňou Európskeho súdu pre ľudské práva. Svojou prácou a angažovanosťou prispela k posilneniu ochrany ľudských práv v SR, agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

 

Na pôde rezortu sa dnes koná konferencia k svetovému dňu ľudských práv, ten si svet pripomenie v stredu 10. decembra. Jednou z tém bola aj tri roky pripravovaná Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv v SR, ktorú ľudskoprávna rada vlády v pondelok 1. decembra prijala a odporučila slovenskej vláde na schválenie. K materiálu na zasadnutiach rady prebiehala búrlivá diskusia, aj teraz ju občianska komora rady prijala s podmienkou. "Otvorená a kultivovaná diskusia o ľudských právach je nanajvýš potrebná, keďže len pri dialógu je možné hľadať vzájomné prieniky vyslovených názorov. Napriek tomu, že v niektorých otázkach hodnotového charakteru sa nepodarilo nájsť zhodu, za veľkú výzvu v tejto oblasti považujem dosiahnutie pokroku vo vzťahu k rešpektovaniu názorov druhých a vzájomnej úcty a tolerancie," povedal pri otvorení konferencie Miroslav Lajčák, ktorý je predsedom rady vlády. Po ňom sa k téme ľudských práv vyjadrila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Práve rezort spravodlivosti preberie od ministerstva diplomacie agendu ľudských práv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies