Čentéš chce od štátu odškodné 150-tisíc eur, išli by na charitu

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 14:24 • 2 min
Čentéš chce od štátu odškodné 150-tisíc eur, išli by na charitu

BRATISLAVA – Nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš požiada od štátu odškodnenie vo výške 150-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

„V najbližšej dobe doplním svoju ústavnú sťažnosť aj o túto žiadosť,“ potvrdil Čentéš agentúre SITA. Ako povedal, peniaze bude žiadať „za porušenie práva na prístup k verejným funkciám za rovnakých podmienok a za porušenie dobrého mena.“ Odškodné by venoval na charitu. „Ak by som bol na ústavnom súde úspešný aj so svojou ústavnou sťažnosťou aj so žiadosťou o finančné odškodnenie, tak celú sumu po odpočítaní nákladov na právne služby venujem na dobročinné účely. Osobne si nenechám, ak budem úspešný, ani jedno euro,“ dodal. O tom, že Čentéš bude žiadať odškodné, informovali ako prvé Hospodárske noviny. Čentéš im to potvrdil v stredu, teda v deň, keď prezident Ivan Gašparovič do funkcie generálneho prokurátora vymenoval Jaromíra Čižnára. „Za momentálneho právneho stavu sa už zrejme nie je možné domôcť prirodzenej nápravy, že by sa pán Čentéš stal generálnym prokurátorom,“ uviedol jeho právny zástupca Peter Kubina.

Prezident Gašparovič v stredu pri odovzdávaní dekrétu Čižnárovi oznámil, že „zvážil všetky aspekty právne aj ostatné“ a zistil, že nieto dôvodu na nevymenovanie. Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies