Cena nových bytov minulý rok rástla, v Bratislave sa ich predalo 3840

NETKY.SK • 11 Január 2016, 15:22 • 2 min
Cena nových bytov minulý rok rástla, v Bratislave sa ich predalo 3840

BRATISLAVA – Pozitívna nálada na rezidenčnom trhu novostavieb v Bratislave pokračovala aj v poslednom štvrťroku 2015. Na trh pribúdajú nové projekty a dopyt po nehnuteľnostiach je v porovnaní s predchádzajúcimi siedmimi rokmi stále vysoký. V hlavnom meste SR sa podľa aktuálnych údajov spoločnosti Bencont Investments predá viac ako 10 bytov denne. Cena voľných bytov tak kontinuálne rástla po celý minulý rok.

slovakia

left justify in out

Na konci decembra bolo v ponuke 3431 voľných bytov. V porovnaní s koncom septembra sa ich počet znížil o 4,5 %, medziročne však bolo o takmer 100 bytov viac. Najviac voľných bytov sa nachádza v treťom bratislavskom okrese. Priemerná cena na štvorcový meter (m2) aj celková cena rástla v prvých troch obvodoch, vo štvrtom a piatom došlo k miernemu poklesu. Dominujú trojizbové byty s 37,5-% podielom, len tesne za nimi sa nachádzajú dvojizbové s 36,2 %. Po približne 12,5 % majú jedno- a štvorizbové byty.

 

Z analýzy tiež vyplýva, že v poslednom štvrťroku sa v Bratislave predalo 916 bytov v novostavbách. „V porovnaní s rovnakým obdobím 2014 sa predaj zvýšil o takmer 31 %. V priebehu roka 2015 sa dovedna predalo 3840 bytov v novostavbách, čo vychádza približne 10,5 predaného bytu denne,“ vyčíslila spoločnosť. Najviac predajov (31,5 %) sa realizovalo v Petržalke, najmenej (11,5 %) v Starom Meste. Najlepšie sa na trhu stále predávajú dvojizbové byty. Ich podiel na celkovom predaji v Bratislave sa dlhodobo pohybuje nad 45 %.

 

Priemerná cena za m2 v novostavbách od začiatku vlaňajška kontinuálne rástla. V decembri dosiahla 2274 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH), čo je medziročne o 10 % viac. Podľa Bencont Investments sa pomaly začína približovať úrovniam spred krízy v rokoch 2008 a 2009. „Z hľadiska absolútnej ceny bytu to však až tak dramaticky nevyzerá, priemerná cena je takmer dva a pol roka stabilná a osciluje okolo úrovne 150.000 eur s DPH,“ priblížila spoločnosť.

 

Z papiera sa v 4. štvrťroku uskutočnilo až 80 % všetkých predajov bytov, čo potvrdzuje tendenciu z predchádzajúcich období. „V roku 2015 začal na trhu platiť zákon, že dobré byty za rozumné ceny si môže zákazník zabezpečiť len tým spôsobom, že bude veriť developérovi a kúpi si svoju nehnuteľnosť už z papiera,“ uviedol hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura.

 

Ako upozornil, v rokoch 2012 a 2013 bolo takmer 30 % ponúkaných bytov zo segmentu prestavieb a štartovacieho bývania. „Tieto byty boli na jednej strane charakteristické svojou ekonomickou dostupnosťou, ale developéri v nich minimalizovali obytný priestor. Postupne, v rokoch 2014 a 2015, váha týchto nehnuteľnosti na celkovej ponuke upadla, s čím logicky klesol aj dopyt po nich,“ konštatoval Jančura.

 

Analytik neočakáva, že by eurozóna v nasledujúcom období prehodnotila úrokové sadzby, čo považuje za dobrú správu pre trh. Pripomenul však, že Národná banka Slovenska (NBS) minulý rok obmedzila poskytovanie 100-% financovania nehnuteľností a od novembra bude platiť zákon, ktorý dáva stavebníkovi povinnosť za každý m2 obytného priestoru odviesť do pokladnice samosprávy poplatok v rozmedzí 10 až 35 eur.

 

„Pre rok 2016 predpokladáme predaj bratislavských novostavieb na úrovni 3500 bytov. Priemerná cena voľných bytov bude naďalej rásť a na konci roka môže atakovať úrovne okolo 2400 eur za m2. Myslíme si, že porastie aj priemerná výmera predávaného bytu k úrovniam okolo 65 m2. Znamená to, že priemerný byt v Bratislave sa bude bežne predávať za cenu asi 150.000 eur,“ predpovedá Jančura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies