Carles Puigdemont stiahol svoju kandidatúru na katalánskeho prezidenta

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 06:06 • 2 min
Carles Puigdemont stiahol svoju kandidatúru na katalánskeho prezidenta

MADRID - Zosadený katalánsky prezident Carles Puigdemont vo štvrtok ohlásil, že dočasne sťahuje svoju opätovnú kandidatúru na tento post.

slovakia

left justify in out

Oznámil to prostredníctvom videa, ktoré zverejnil z Bruselu, kam ušiel, aby sa vyhol zatknutiu španielskymi orgánmi. Líder katalánskych separatistov v ňom uviedol, že sa stavia stranou, aby si katalánsky parlament našiel iného kandidáta, ktorý by vytvoril regionálnu vládu pokračujúcu v úsilí o získanie nezávislosti.

Za svojho nástupcu navrhol Puigdemont Jordiho Sáncheza z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC), ktorý je v súčasnosti vo väzení v Madride na základe obvinení zo vzbury a podnecovania vzbury súvisiacich s vlaňajším vyhlásením nezávislosti regiónu. Španielska vláda však tvrdí, že nedovolí nikomu, kto čelí súdnemu konaniu v súvislosti s nezávislosťou Katalánska, aby sa stal regionálnym prezidentom.

Puigdemont svoje rozhodnutie ohlásil v deň, keď tri separatistické strany prijali uznesenie, v ktorom tvrdia, že referendum o nezávislosti regiónu bolo právne platné aj napriek tomu, že Ústavný súd rozhodol o opaku. Zároveň v ňom uviedli, že Puigdemont je ich legitímnym lídrom aj napriek tomu, že súd rozhodol, že sa nemôže ujať funkcie pretože nie je v Španielsku.

Podľa výsledkov katalánskych regionálnych volieb sa mal stať regionálnym prezidentom práve opäť Puigdemont, španielska centrálna vláda sa mu v tom však snaží všemožne zabrániť. Exprezident sa napríklad nemôže legálne vrátiť do Španielska, pretože by ho hneď zatkli. Možnosť, že by pôsobil ako katalánsky prezident zo zahraničia, vláda v Madride odmietla tiež.

Carles Puigdemont a ďalší štyria členovia jeho kabinetu ušli do Belgicka v októbri. Španielsko vtedy totiž označilo za protiprávne októbrové referendum o nezávislosti Katalánska, zosadilo dovtedajšiu katalánsku vládu, rozpustilo katalánsky parlament a pozatýkalo takmer všetkých čelných predstaviteľov tohto regiónu. Najvyšší súd v súčasnosti prešetruje, či dve desiatky ľudí v tejto súvislosti obviní zo vzbury, podnecovania k vzbure a sprenevery, za ktoré im hrozia niekoľko desaťročí trvajúce tresty odňatia slobody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies