Cameron: Británia prijme "tisíce ďalších" sýrskych utečencov

NETKY.SK • 4 September 2015, 13:26 • 2 min
Cameron: Británia prijme "tisíce ďalších" sýrskych utečencov

LONDÝN/MADRID - Britský premiér David Cameron dnes prisľúbil, že Británia prijme v rámci programov OSN "tisíce ďalších sýrskych utečencov".

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať v našom prístupe a brať ich priamo zo sýrskych utečeneckých táborov," dodal. Podrobnosti podľa jeho slov britská vláda zverejní na budúci týždeň.

 

Je však nepravdepodobné, že týmto krokom uspokojí svojich kritikov, napísala tlačová agentúra DPA.

 

Cameron sa vyjadril v Madride pred stretnutím s premiérmi Španielska a Portugalska. Nespomenul však, či Británia prijme niektorých z desaťtisícov utečencov, ktorí sa už nachádzajú v iných členských krajinách EÚ.

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres dnes povedal, že krajiny EÚ musia vypracovať spoločnú stratégiu na presídlenie možno až 200.000 utečencov, ktorí už do Európy dorazili. Dodal, že "žiadna krajina nemôže odmietnuť" niesť svoj podiel záťaže. "Solidarita nesmie byť iba povinnosťou niekoľkých členských štátov EÚ," pokračoval bývalý portugalský premiér. "Situácia si vyžaduje obrovské spoločné úsilie, ktoré nie je možné so súčasným rozdrobeným prístupom... Jediný spôsob, ako môže EÚ tento problém vyriešiť, je uplatňovať spoločnú stratégiu založenú na zodpovednosti, solidarite a dôvere," zdôraznil Guterres.

 

Denník Telegraph a ďalšie britské médiá informovali, že Cameron vo štvrtok rokoval so svojimi poradcami o tom, ako má reagovať na "meniacu sa náladu verejnosti", pokiaľ ide o utečeneckú krízu v Európe.

 

Mnohé denníky a spravodajské portály zverejnili vo štvrtok fotografie bezvládneho tela trojročného sýrskeho utečenca, ktoré vyplavilo more na turecké pobrežie. Prevrátenie člna, ktorým sa chceli dopraviť na blízky grécky ostrov Kos, neprežili ani jeho päťročný brat a 35-ročná matka detí. Sýrsky utečenec Abdalláh Kurdí, ktorý prišiel o manželku a dve deti, pochádza z vojnou zničeného Kobané. Dnes previezol ich telá späť do Sýrie, aby ich pochoval v rodnom Kobané.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies