Cambridge otvára centrum na štúdium hrozby umelej inteligencie pre ľudstvo

NETKY.SK • 30 November 2012, 22:41 • 2 min
Cambridge otvára centrum na štúdium hrozby umelej inteligencie pre ľudstvo

Cambridge otvára centrum na štúdium hrozby umelej inteligencie pre ľudstvo

slovakia

left justify in out

imgCAMBRIDGE – Univerzita v Cambridge sa chystá otvoriť centrum pre "štúdium Terminátorov", v ktorom budú poprední akademici študovať, akú hrozbu predstavujú roboti pre ľudstvo.
Účelom tohto centra bude študovať štyri najväčšie hrozby pre ľudstvo - umelú inteligenciu, zmenu klímy, jadrovú vojnunebezpečnú biotechnológiu.

Spoluzakladateľom Centra pre štúdium existenčných rizík (Centre for the Study of Existential Risk – CSER) bude aj kráľovský astronóm Lord Rees, ktorý je jedným z popredných svetových kozmológov. Reesova kniha z roku 2003, Naše posledné storočie (Our Final Century), varovala, že deštruktivita ľudstva môže znamenať vyhynutie nášho druhu do roku 2100.

Ďalší z trojice spoluzakladateľov centra, profesor filozofie Huw Price vyhlásil, že vývoj "ultra inteligentného stroja alebo všeobecnej umelej inteligencie (AGI)" by mohlo mať veľmi vážne následky. Povedal:

"Príroda neočakávala nás – ľudí. My by sme zase nemali brať AGI za samozrejmosť. Musíme brať vážne možnosť, že by mohla existovať "Pandorina skrinka" vo forme AGI, ktorej otvorenie by mohlo mať katastrofálne následky. Nemyslím si, že by sme to mohli predvídať s istotou. V takej pozícii nie je v súčasnosti nikto. V stávke je veľa a práve preto musíme čo najlepšie pochopiť riziká potenciálne katastrofických technológií. Základom je, že musíme pochopiť vážnosť  skutočnosti, že sme sa dostali do bodu, kedy naše technológie majú potenciál ohroziť našu vlastnú existenciu.  Takáto situácia tu ešte nebola v celej ľudskej histórii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies