AKTUALIZÁCIA: O koľko presne zdražejú potraviny? Vieme odpoveď

NETKY.SK • 5 November 2021, 11:19 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: O koľko presne zdražejú potraviny? Vieme odpoveď

BRATISLAVA - Je to už naozaj definitívne? Prichádza zdražovanie potravín.

slovakia

left justify in out

Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK) pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent. Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, v dlhodobom horizonte by mohla ďalšie zdražovanie zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli na piatkovej tlačovej konferencii zástupcovia SPPK.

 

img

 

Aktualizácia 5.11. 12:00

„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich odbytových cien vo výške desať až 20 % nevyhnutnosťou,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.

 

img

 

Podpredseda SPPK Marián Šolty zdôraznil, že zvýšenie odbytových cien potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem. „Keď nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ zdôraznil Šolty.

 

img

 

Potravinári pripomenuli, že spoločnosť oveľa ľahšie akceptuje zvýšenie napríklad cien pohonných látok či energií ako potravín. V minulosti sa pritom podľa SPPK výdavky domácností na potraviny pohybovali vo výške 40 - 50 %, pričom v súčasnosti je to iba 17 - 18 %.

 

img

 

Zásadné zvýšenie cien vstupov ohlásili napríklad hydinári, cukrovarníci, pekárenský priemysel, mliekarenský sektor či výrobcovia vín. Tí upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a šumivých vín o 30 - 60 % a tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov. Ceny vína preto porastú o päť až 15 %. Problémy s rastom cien vstupov má tiež mlynský priemysel, výrobcovia olejov či konzervárne.

 

Prečítajte si: Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

 

Macho podotkol, že vo vzťahu k obchodným reťazcom potravinári dlhodobo ťahajú za kratší koniec, a pripomenul, že dva veľké obchodné reťazce, ktoré ovláda rovnaký nemecký majiteľ, zarobili za posledných päť rokov na Slovensku približne miliardu eur. Celý potravinársky komplex na Slovensku má pritom ročný zisk okolo 50 - 70 miliónov eur. Macho dodal, že vláda má iba obmedzené možnosti, ako znížiť ceny potravín. Z dlhodobého hľadiska je jedinou možnosťou nastavenie trvalo udržateľnej poľnohospodárskej a potravinárskej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona