Bývalý nemecký kancelár Kohl avizoval skoré stretnutie s Orbánom

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 08:28 • 2 min
Bývalý nemecký kancelár Kohl avizoval skoré stretnutie s Orbánom

BERLÍN - Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl (CDU) sa čoskoro stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Kohl to uviedol pre dnešné vydanie denníka Bild. Presný termín a okolnosti schôdzky nespresnil. Bild však píše, že v rozhovore výslovne bránil Orbána pred medzinárodnou kritikou jeho politického kurzu, informuje tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Orbán patrí k najostrejším európskym kritikom utečeneckej politiky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) - a avizované stretnutie s Kohlom tak podľa DPA môže byť chápané ako výzva pre Merkelovú zo strany jej predchodcu.

 

Bild okrem toho citoval z príspevku Kohla do pripravovanej knihy o európskej politike. "Osamelé rozhodnutia, nakoľko sa môžu jednotlivcom zdať odôvodnené, a individuálne postupy krajín musia patriť minulosti. V Európe 21. storočia by nemali byť prostriedkom, ktorý si volíme, najmä preto, že európske spoločenstvo musí dôsledky niesť spoločne," napísal Kohl.

 

Toto vopred zverejnené vyjadrenie podľa DPA pripomína kritiku, ktorú často počuť v nemeckých vládnych stranách CDU/CSU na adresu Merkelovej rozhodnutia z 5. septembra minulého roka, keď kancelárka nechala otvoriť hranice, aby mohli do Nemecka pricestovať utečenci uviaznutí v Maďarsku. Dodnes tento deň mnohí v jej únii ostro odsudzujú ako "osamelé" rozhodnutie a začiatok straty kontroly, zatiaľ čo Merkelovej stúpenci ho obhajujú ako humanitárne rozhodnutie.

 

Kohl poskytol Bildu rozhovor pri príležitosti svojich 86. narodenín, ktoré oslávil v nedeľu (3. apríla). Hovoril v ňom po prvý raz aj o svojom zdravotnom stave, oslabenom po viacerých operáciách. Exkancelár, pripútaný na invalidný vozík, si na narodeniny podľa vlastných slov želal "silu - a ešte niekoľko dobrých rokov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies