Bývalá študentka dostala 4,5 roka za pokus o vstup do Islamského štátu

NETKY.SK • 22 December 2016, 15:28 • 2 min
Bývalá študentka dostala 4,5 roka za pokus o vstup do Islamského štátu

MOSKVA - Moskovský okresný vojenský súd uznal dnes bývalú študentku Moskovskej štátnej univerzity Varvaru Karaulovovú za vinnú z pokusu vstúpiť do teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Vymeral jej trest odňatia slobody v trestaneckej kolónii v trvaní 4,5 roka. Obhajoba avizovala, že sa proti verdiktu odvolá.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu sa Karaulovová rozhodla vstúpiť do IS s cieľom sabotáže v Sýrii alebo v Európe, a to spáchaním samovražedného bombového útoku. Na sociálnej sieti nadviazala kontakt s neidentifikovanou osobou, aby sa stala členkou jednej z buniek IS.

 

Karaulovová odišla z domova 27. mája 2015 s tým, že ide na univerzitu, už sa však nevrátila. Neskôr sa zistilo, že tajne odletela do Istanbulu.

 

Interpol spustil 2. júna 2015 pátranie a o dva dni neskôr Karaulovovú zadržali v Turecku spolu s ďalšími dvanástimi ruskými občanmi, keď sa pokúsili prekročiť hranice do Sýrie. Úrady predpokladali, že do Turecka prišli s konkrétnym cieľom: dostať sa cez jeho južnú hranicu do Sýrie a pripojiť sa k militantom.

 

Karaulovovú do Ruska vrátili letecky 12. júna. V októbri 2015 ju ruské orgány zatkli pre podozrenie z väzieb na IS a v novembri oficiálne obvinili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies