Burcujú Slovákov proti korupcii, vláde a premiérovi Ficovi - Facebooková stránka antiFICO

NETKY.SK • 8 December 2014, 16:50 • 2 min
Burcujú Slovákov proti korupcii, vláde a premiérovi Ficovi - Facebooková stránka antiFICO

BRATISLAVA – Sociálne siete majú ohromnú silu. Mohli sme to vidieť počas protikorupčných protestov v Bratislave a Košiciach. Veľmi dôležitú úlohu zohrala pritom aj stránka antiFICO, ktorá dokázala zmobilizovať tisíce Slovákov.

slovakia

left justify in out

So svojimi 114-tisícami fanúšikov na Facebooku ide o najvplyvnejšiu slovenskú politickú stránku. Stránka bola založená v roku 2008. „Vznikla ako reakcia na politiku prvej vlády Roberta Fica,“ priblížil pre netky.sk jeden z adminov, ktorý si neželá byť menovaný a dodal: „Za tých 6 rokov sa administrátori stránky menili. V tomto zložení spravujeme stránku od roku 2012. Za posledných 12 mesiacov sa nám podarilo zvýšiť počet fanúšikov zhruba o 30 000. Pre ilustráciu, za posledný mesiac sme dosiahli vyše milión unikátnych „videní“ našich príspevkov za týždeň, čo nás radí medzi najsledovanejšie facebookové stránky na Slovensku.“

 

Organizácia protestov

 

Prvý zo série protestov sa konal, keď vtedajší predseda NR Pavol Paška zvolal na sobotu večer mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra Fica.

 

 

 

 

 

„Okamžite sme zareagovali a vyzvali ľudí, aby prišli vyjadriť názor pred parlament. V sobotu večer. Zišlo sa ich odhadom 200-300. Následne sme podporili akciu pred Paškovou vilou, ktorú zvolal poslanec Hlina, kde sa nám za krátky čas podarilo pritiahnuť do 500 ľudí. Po dohode sme nahodili event – Protest za odvolanie Pašku na Námestí SNP, kde prišlo niekoľko tisíc ľudí. Nasledovali ďalšie akcie, ako 17.11, 25.11 a pod. Takže ukázalo sa, že sila sociálnych sietí stále existuje a dokáže osloviť veľký počet užívateľov facebooku,“ povedal pre netky.sk jeden z administrátorov.

 

 

 

 

 

Za najväčší úspech protestov jednoznačne považuje administrátor facebookovej stránky antiFICO odstúpenie Pavla Pašku. „Samozrejme, to nestačí keďže to, že odstúpil, neznamená že sa v zdravotníctve nebude ďalej kradnúť cez predražené nákupy,“ dodal.

 

Najbližšia udalosť, ktorú antiFICO organizuje, je „Demonštrácia za odstúpenie R.Fica“, ktorá je naplánovaná na stredu 10.12 o 17:00 na bratislavskom Námestí SNP. Do dnešného dňa (8.12) na nej potvrdilo účasť viac ako 3-tisíc ľudí. „Premiér sa snaží navodiť dojem, že ak podá demisiu, na Slovensku zavládne chaos. Je to úsmevné. Avšak aj tento je výrok považujeme za ďalší nesplnený sľub. Určite si spomínate na vetu: „Môžem Vás ubezpečiť, že v roku 2014 už v politike nebudem.“ Prezidentské voľby ukázali, že Fico sa snaží zbaviť zodpovednosti, avšak voliči rozhodli inak. Určite je to ale motivácia do ďalšieho boja proti korupcii a rozkrádaniu štátu,“ povedal admin antiFICO pre netky.sk na margo vyjadrenia premiéra Fica o protestoch.

 

 

 

 

 

Narušitelia

 

Stránka je jednoznačne zameraná proti korupcii, vláde a najmä Robertovi Ficovi. Je teda mnoho neprajníkov, ktorí sa snažia chod stránky narušiť. „Sú dva typy. Prvý, sú skupiny „fanúšikov“, ktorí sa snažia hromadným nahlásením stránky či príspevku zablokovať fanpage ako takú, vždy sa nám však po komunikácii so supportom podarilo obnoviť prístup pre adminov. Už sme si na to zvykli, keďže častokrát nepíšeme zrovna oku lahodiace statusy. Druhým typom narušiteľov sú „brigádnici“, ktorí spamujú komentáre velebiac protistranu (SMER-SD). Takýchto automaticky blokujeme, nakoľko obťažujú svojimi komentármi ostatných, keďže vyslovene používajú CTRL+C a CTRL+V,“ povedal o narušiteľoch administrátor stránky.

 

"Chceme poďakovať našim fanúšikov za desiatky podporných správ a podnetov, ktoré nám zasielajú každý deň," uzavrel rozhovor pre netky.sk jeden z adminov antiFICO a dodal, že plánujú ďalšie protesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies