Bulharský minister sa Francúzov spýta na schengen

NETKY.SK • 3 Október 2013, 07:04 • 2 min
Bulharský minister sa Francúzov spýta na schengen

SOFIA - Bulharsko stále dúfa, že sa čoskoro stane členom schengenského priestoru voľného pohybu osôb a tovarov. Podľa ministra zahraničných vecí Kristiana Vigenina je to realistický cieľ a problém sa bude snažiť otvoriť aj počas budúcotýždňovej návštevy vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Práve Paríž totiž minulý týždeň ústami ministra vnútra Manuela Vallsa odmietol vstup Bulharov a Rumunov do schengenu. Dôvodom sú aktuálne problémy s rómskou menšinou. Podľa jeho slov by otvorenie hraníc s ostatnými členskými krajinami "nemalo byť spájané s vecami, ktoré s tým nič nemajú". Ako povedal člen bulharskej vlády, "ak občania rómskeho pôvodu predstavujú problémy, ich riešením je spolupráca medzi úradmi".

Vstup Bulharska a Rumunska, dvoch najchudobnejších krajín EÚ, do schengenu blokujú ostatní členovia bloku už viac ako dva roky. Naposledy v marci to bolo Nemecko a Holandsko. Dôvodom je "málo rázne konanie" proti korupcii. Aktuálne je to Francúzsko, kde žijú desaťtisíce Rómov z Bulharska a Rumunska. Francúzi si s nimi dlhodobo nevedia rady a nabádajú ich k návratu do domovských krajín. 

Rumunsko vstúpilo do EÚ v roku 2007 spoločne s Bulharskom. Brusel a niektoré členské krajiny sú však stále nespokojné s ich bojom proti korupcii a organizovanému zločinu, čo spôsobuje odklad prijatia do schengenského priestoru. Ten vznikol na základe dohody lídrov piatich zakladajúcich krajín, ktorí ju podpísali v roku 1985 v luxemburskom meste Schengen. Jej súčasťou je dnes 26 krajín a viac ako 400 miliónov obyvateľov. Okrem Bulharska a Rumunska nie je spomedzi krajín EÚ jej členom ani Cyprus, výnimku požívajú Británia a Írsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies