Stane sa Macedónsko a Albánsko súčasťou EÚ?

NETKY.SK • 19 Jún 2019, 08:12 • 2 min
Stane sa Macedónsko a Albánsko súčasťou EÚ?

LUXEMBURG - Rokovania o vstupe Macedónska a Albánska by mohli byť spustené v októbri.

slovakia

left justify in out

Doposiaľ stále nie je úplne jasné, či sa rokovania ohľadom vstupu Albánska a Severného Macedónska do EÚ vôbec začnú, definitívne stanovisko by malo padnúť v októbri. Alexander Schallenberg po zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti povedal, že ide o "akceptovateľný a uspokojivý výsledok" vzhľadom na rozdielne pozície členských krajín EÚ v otázke rozširovania smerom na Balkán.

 

img

 

Podľa Európskej komisie by bolo optimálne začať na túto tému rokovať až koncom mája budúceho roka. Rakúsko a 12 ďalších krajín EÚ vrátane Slovenska s tým súhlasí, zatiaľ čo Holandsko a Francúzsko majú výhrady najmä voči Albánsku.

 

Čo sa týka Turecka, platí, že rokovania o ich vstupe do EÚ sú nateraz úplne zastavené.

 

Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie(WIIW) v utorok varoval, že odloženie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom by bolo "zničujúcim signálom". "Oslabenie perspektívy vstupu do EÚ by mohlo spomaliť dynamiku reforiem v tomto regióne a posilniť vplyv Číny a Ruska, čo nie je v záujme EÚ," uvádza sa v analýze WIIW.

 

Vstup Albánska a Severného Macedónska do EÚ podporuje aj Donald Tusk. Ako uviedol, Severné Macedónsko urobilo všetko, čo od neho Európska únia od očakávala, aby sa mohol celý proces spustiť. Otázkou teda ostáva len to, kedy sa rokovania začnú. Hoci samotný Tusk by bol za čo najskoršie začatie rokovaní, ako uviedol, zhoda všetkých 28 členských štátov býva neraz zdĺhavá.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona