Budú slovenskí umelci vystavovať v Louvre Abu Dhabi? Čítajte čo si o tom myslí ministerka Martina Šimkovičová!

NETKY.SK • 18 Február 2024, 15:45 • 2 min
Budú slovenskí umelci vystavovať v Louvre Abu Dhabi? Čítajte čo si o tom myslí ministerka Martina Šimkovičová!

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová v piatok absolvovala plánované stretnutie s riaditeľom múzea Louvre Abu Dhabi Manuelom Rabaté. Prediskutovali možnosti vzájomnej spolupráce, keďže slovenský rezort kultúry má enormný záujem na tom, aby sa v galérii vystavovali aj artefakty a obrazy zo Slovenska.

slovakia

left justify in out


Louvre Abu Dhabi totiž vystavuje umelecké diela a historické artefakty z celého sveta. Na stretnutí sa zúčastnil aj riaditeľ múzea pre zahraničné veci a vzdelávanie Ugo Bertoni.

„Dostať slovenské diela či historické artefakty do Louvre Abu Dhabi by bolo obrovským úspechom. Vidím v tom zmysel v rámci kultúrnej výmeny, ale aj v rámci rozvoja slovenského cestovného ruchu,“ uviedla ministerka po návšteve.

Zdôraznila, že Slovensko má v tejto oblasti čo zahraničiu ponúknuť. „Som presvedčená, že diela našich majstrov umelcov dokážu konkurovať tomu, čo som dnes v galerijnej časti múzea videla. Rovnako tak by sme vedeli obohatiť múzeum o historické artefakty. Aj v tejto oblasti sa máme čím pochváliť,“ povedala.

Louvre Abu Dhabi vzniklo v roku 2016. Riaditeľ Manuel Rabaté v ňom pôsobí od prvého dňa, bol už pri vzniku architektonického návrhu. Inštitúcia zahŕňa múzejnú aj galerijnú časť. Tá vystavuje diela najznámejších svetových umelcov. 

Návštevníci si môžu pozrieť maľby od Leonarda da Vinciho i Clauda Moneta. Historické artefakty pochádzajú z Ríma, Mezopotámie, Číny, Japonska, Južnej Ameriky a ďalších krajín. Louvre Abu Dhabi vystavuje na ploche 86 tisíc štvorcových metrov a je najnavštevovanejším múzeom arabského sveta. Okrem stálych výstav sú k dispozícii aj dočasné. Do marca je jednou z nich výstava šperkov Cartier inšpirovaných orientálnym svetom.

Link na galériu Louvre Abu Dhabi: www.louvreabudhabi.ae/en/uae



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MK SR, Foto: Ministerka Zuzana Šimkovičová v Louvr Abu Dhabi. (www.culture.gov.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies