Budú dražiť pramene vlasov Mozarta a Beethovena

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 18:26 • 2 min
Budú dražiť pramene vlasov Mozarta a Beethovena

LONDÝN - V londýnskom aukčnom dome Sotheby's budú vo štvrtok dražiť pramene vlasov rakúskeho hudobníka Wolfganga Amadea Mozarta a nemeckého skladateľa Ludwiga van Beethovena.

slovakia

left justify in out

Prameň Mozartových vlasov je súčasťou zlatého medailónu, vo vnútri ktorého sa nachádza aj lístok potvrdzujúci pravosť predmetu. Jeho odhadovaná cena sa pohybuje v rozpätí od 10-tisíc do 12-tisíc britských libier (v prepočte zhruba 14-tisíc až 16 900 eur). Prameň vlasov Mozarta dražili v Londýne aj v roku 2002, pričom nový majiteľ zaň vtedy zaplatil 38-tisíc libier. Na predaj sú tentoraz aj vlasy Beethovena. Do dražby pôjdu spolu s pozvánku na jeho pohreb. Hodnotu predmetov odhadli experti na 2 000 až 3 000 libier (asi 2 800 až 4 200 eur).

 

Wolfgang Amadeus Mozart je považovaný za jedného z najvýznamnejších svetových hudobníkov. Napísal viac ako 600 skladieb - opery Únos zo Serailu, Figarova svadba, Divadelný riaditeľ, Don Giovanni, Cosi fan tutte a Čarovná flauta, asi 50 symfónií, inštrumentálne koncerty, najmä klavírne i husľové, serenády, napríklad Malá nočná hudba, sláčikové kvartetá, kvintetá, husľové sonáty, Rekviem a omše. Zomrel v roku 1791 ako 35-ročný.

 

Ludwig van Beethoven dovŕšil viedenský klasicizmus a ovplyvnil hudbu 19. storočia. Napísal deväť symfónií, z ktorých zrejme najznámejšími sú 3. symfónia Es dur (Eroica), 5. symfónia C mol (Osudová), 6. symfónia F dur (Pastorálna) a 9. symfónia D mol s Ódou na radosť. Napísal jedinú operu Fidelio. Napriek tomu, že v roku 1819 prišiel o sluch, napísal ešte svoje vrcholné diela Missa solemnis a tiež 9. symfóniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies