Bude v Nemecku pokračovať tandem Merkelová – socialisti? Zdá sa, že to presadzuje prezident

NETKY.SK • 23 November 2017, 17:09 • 2 min
Bude v Nemecku pokračovať tandem Merkelová – socialisti? Zdá sa, že to presadzuje prezident

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý pokračuje v hľadaní riešenia politickej krízy, prijal lídra Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martina Schulza.

slovakia

left justify in out

Znalci pomerov očakávali od ich rozhovoru apel prezidenta na štátnopolitickú zodpovednosť sociálnych demokratov. Čiže aby znova vstúpili do "veľkej koalície" s CDU/CSU. SPD hneď po prehratých voľbách 24. septembra ohlásila odchod do opozície. Na tom stále trvá, i keď sa už množia hlasy naznačujúce zmenu.

 

Po krachu sondážnych rokovaní, ktoré mali vyústiť do rozhovorov o vzniku tzv. jamajskej koalície CDU/CSU, liberálov z FDP a zelených, je to fakticky jediná možnosť vytvorenia väčšinovej vlády. Okrem toho existujú scenáre menšinového kabinetu a predčasných parlamentných volieb.

 

Tlak na SPD v týchto dňoch permanentne rastie, a to nielen zvonku, ale aj zvnútra. Pribúda hlasov, že by sa strana nemala brániť zodpovednosti a principiálne nemala odmietnuť žiadnu možnosť. Dlhoročný šéf nemeckej diplomacie Steinmeier bol svojho času neúspešným kandidátom SPD na spolkového kancelára.

 

Nemecký prezident sa v utorok stretol so spolupredsedami zelených Simone Peterovou a Cemom Özdemirom a následne s predsedom Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christianom Lindnerom, ktorého rozhodnutie zrejme definitívne zabránilo vzniku koalície CDU/CSU, jeho strany a zelených.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies