Budaj s Halákom len ako náhradníci, Ovečkin prekonal rekord Petra Bondru

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 09:59 • 2 min
Budaj s Halákom len ako náhradníci, Ovečkin prekonal rekord Petra Bondru

New York - Strojcom víťazstva Ottawy v kanadskom derby na ľade Montrealu bol brankár Craig Anderson, ktorý zaznamenal 48 úspešných zásahov. Domáci Canadiens v druhej tretine vyslali na bránku až 27 striel, čím stanovili nový klubový rekord a otočili z 0:1 na 2:1.

slovakia

left justify in out

V tretej časti sa však "senátori" v priebehu necelých dvoch minút dostali zásluhou švédskeho nováčika Jakova Silfverberga a obrancu Marca Methota opäť do vedenia a ich víťazstvo spečatil Guillaume Latendresse. 

"Mojou úlohou je držať nádeje tímu na víťazstvo," skromne reagoval brankár Anderson, ktorý sa stal prvou hviezdou zápasu. Smutnou udalosťou zápasu bolo nepríjemné zranenie útočníka Montrealu Larsa Ellera. Dvadsaťtriročného dánskeho centra zasiahol v 34. minúte pri preberaní puku ramenom do hlavy obranca Eric Gryba. Eller nekontrolovane padol na ľad a na ploche sa objavilo množstvo krvi. Domáci útočník opustil klzisko na nosidlách. "Eller utrpel zranenie hlavy a tváre. Je v stabilizovanom stave pri vedomí a ostal v nemocnici na ďalšie pozorovania," informoval klub. Gryba dostal vyšší trest do konca zápasu a čaká ho disciplinárne konanie. "Rameno som držal dole a snažil som sa o čistý hit, videl som aj záznam. Práve preberal puk a nepozeral sa. Je mi ľúto čo sa mu stalo a verím, že bude v poriadku," povedal Gryba. Tréner Ottawy Paul McLean označil za vinníka obrancu Raphaela Diaza, ktorý Ellerovi puk nahral. "Keby som bol Eller, tak by som bol nahnevaný na Diaza. Nahral mu do nebezpečného miesta v čase, keď sa nepozeral," povedal bývalý vynikajúci hokejista. Domáci kouč Michel Therrien incident nekomentoval. Slovenský brankár Montrealu Peter Budaj presedel zápas na lavičke. V play off sa kanadské tímy proti sebe stretávajú prvýkrát od roku 2004. 

Dva góly v priebehu 46 sekúnd z hokejok Marcusa Johanssona a Jasona Chimeru rozhodli o víťazstve Washingtonu nad New Yorkom Rangers. Capitals strelili všetky tri góly v druhej tretine a vstúpili do play off víťazstvom 3:1. "Jazdci" sa ujali vedenia zásluhou Švéda Carla Hagelina, ale klub z hlavného mesta naštartoval najlepší strelec základnej časti Alexander Ovečkin, ktorý v presilovke vyrovnal. Hviezdny ruský útočník strelil svoj 31. gól v kariére v play off a prekonal tak klubový rekord bývalého skvelého slovenského útočníka Petra Bondru. "Puk sa ku mne odrazil a bez váhania som pálil. Mal som šťastie," okomentoval svoj zásah 27-ročný moskovský rodák. Najlepší tím v NHL vo využívaní presiloviek skóroval až vo štvrtej početnej výhode proti Rangers, keď už po 33 sekundách potrestal faula Arrona Ashama. "Už sme boli trochu nervózni. Prvé tri presilovky nám nevyšli," dodal Ovečkin. Prvou hviezdou zápasu sa stal brankár "Caps" Braden Holtby, ktorý zaznamenal 35 úspešných zákrokov. 

Hrdinom duelu v St. Louis sa stal domáci obranca Barret Jackman, ktorý 50,6 sekundy pred koncom riadneho času rozhodol o víťazstve Blues 2:1 nad obhajcom titulu Los Angeles. Rovnakým výsledkom sa skončil aj úvodný zápas série a "Bluesmani" tak vedú 2:0. Kings nepodržal ani teraz brankár Jonathan Quick, po ktorého hrúbke rozhodol prvý zápas v predĺžení Alexander Steen. Tentokrát inkasoval najužitočnejší hráč minuloročného play off gól po strele švihom takmer od modrej čiary. "Asi nečakal, že budem strieľať. Atmosféra po góle bola fantastická, skvelý pocit," tešil sa autor víťazného gólu, ktorý bol jeho prvým v play off. "Pokazil som druhý zápas, musím sa zlepšiť," sypal si popol na hlavu Quick. "Králi" dlho viedli po góle v presilovke o dvoch hráčov z hokejky Dustina Browna, domácim sa podarilo vyrovnať až v 44. minúte po šťastnom góle švédskeho centra Patricka Berglunda. Jeho zásah korčuľou musel potvrdiť až videorozhodca. Kings v minulej sezóne pri ceste za Stanley Cupom viedli v každej sérii 3:0, teraz prehrávajú 0:2, čo sa im stalo prvýkrát od roku 2002. Slovenský brankár St. Louis Jaroslav Halák sledoval duel opäť len z lavičky. Víťazstvo Blues si v hľadisku vychutnal aj najlepší strelec v histórii klubu Brett Hull, ktorého obecenstvo prijalo s veľkými ováciami. 

O víťazstve Detroitu 5:4 po predĺžení na ľade Anaheimu rozhodol v presilovke švédsky nováčik Gustav Nyquist, ktorý celkovo strávil na ľade len 8 minút a 45 sekúnd. Dvadsaťtriročný rodák z Halmstadu využil perfektnú prihrávku Fína Valtteriho Filppulu a bez prípravy prekonal švajčiarskeho gólmana Jonasa Hillera. Red Wings tak vyrovnali stav série na 1:1. Zápas mal divoký priebeh, pretože Detroit v riadnom hracom čase stratil vedenie 3:0 a 4:1. Domáci "káčeri" vyrovnali vďaka trom gólom za posledných 12 minút. "Mohli sme vyhrať už v riadnom čase, ale našťastie sme to zvládli," povedal Nyquist, ktorý dve sekundy pred koncom presilovky potrestal sporné vylúčenie obrancu Sheldona Sourayho z poslednej minúty riadneho času. "Je to pre nás dobrá skúsenosť. Víťazstvo sme mali na dosah, ale prestali sme hrať a súper to využil. Našťastie sme vyhrali, ale nemôžeme mať takého výpadky," povedal kouč Detroitu Mike Babcock. Po zranení sa do zostavy Red Wings vrátil veterán Todd Bertuzzi a hral prvýkrát od 7. februára. Detroit sa do konca sezóny musí zaobísť bez obrancu Dannyho DeKeysera, ktorý si zlomil prst. 

      Výsledky 1. kola play off NHL
      Východná konferencia: 
      MONTREAL (2.) - OTTAWA (7.) 2:4 (0:1, 2:0, 0:3) Góly: 34. R. Bourque, 35. Gallagher - 18. Karlsson, 44.

Silfverberg, 46. Methot, 54. Latendresse. Brankári: Price - Anderson, strely na bránku: 50:31. Diváci: 21.273.
      /stav série 0:1/   

WASHINGTON (3.) - NEW YORK RANGERS (6.) 3:1 (0:1, 3:0, 0:0) Góly: 27. Ovečkin, 35. M. Johansson, 36. Chimera

- 17. Hagelin. Brankári: Holtby - Lundqvist, strely na bránku: 30:36. Diváci: 18.506.
      /stav série 1:0/   

Západná konferencia: 
      ST. LOUIS (4.) - LOS ANGELES (5.) 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)   Góly: 44. Berglund, 60. Jackman - 10. D. Brown. Brankári:

Elliott - Quick, strely na bránku: 25:29. Diváci: 18.681.
      /stav série 2:0/    ANAHEIM (2.) - DETROIT (7.) 4:5 pp (0:2, 1:1, 3:1 - 0:1)
      Góly: 31. S. Koivu, 48. Getzlaf, 53. Palmieri, 58. Ryan - 1. Abdelkader, 5. Brunner, 22. a 41. Franzen, 62. Nyquist.

Brankári: Hiller - Howard, strely na bránku: 32:32. Diváci: 17.182.
      /stav série: 1:1/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies