Bruselský sudca na žiadosť prokuratúry zatkol Slováka spred europarlamentu

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:57 • 2 min
Bruselský sudca na žiadosť prokuratúry zatkol Slováka spred europarlamentu

BRUSEL - Úrad bruselskej kráľovskej prokuratúry oznámil, že 32-ročný Slovák, uvedený pod iniciálami R.W., bol dnes zatknutý kvôli svojmu podozrivému správaniu z pondelka, ktoré viedlo k vyvolaniu falošného teroristického poplachu v budove Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Zástupca šéfa bruselskej prokuratúry Bruno Meeus pripomenul, že podozrivý R.W. bol na žiadosť úradného vyšetrovateľa predvedený na výsluch pred sudcu, ktorý dnes rozhodol o jeho zatknutí.
     

Zadržaný Slovák by v priebehu najbližších piatich dní mal predstúpiť pred sudcovskú radu, ktorá rozhodne o jeho ďalšom osude.
     

Meeus zdôraznil, že oficiálne vyšetrovanie pondelňajšieho incidentu spred budovy EP stále prebieha a Úrad bruselskej kráľovskej prokuratúry neposkytne k prípadu ďalšie informácie.
     

Podľa oficiálneho stanoviska prokuratúry v pondelok krátko pred 7.30 h ráno bol v blízkosti Európskeho parlamentu spozorovaný muž v odeve vojenskej kamufláže. Pri kontrole povedal, že sa chce stretnúť s predsedom EP. Kvôli stupňu zvýšenej ochrany platnému v Belgicku od 15. januára bol zadržaný. Počas osobnej prehliadky objavili uňho kľúče od osobného auta zaparkovaného v blízkosti inštitúcie EÚ, čo viedlo k preventívnej evakuácii asi 500 osôb z administratívnej časti europarlamentu. Privolaná hladka a pyrotechnici skonštatovali, že v jeho aute nie sú žiadne výbušniny, objavili však strelnú zbraň a motorovú pílu.
     

Vyšetrovatelia oznámili, že Slovák pri zadržaní nekládol odpor a nesprával sa agresívne, odmietli však potvrdiť fámy o tom, že podozrivý bol v čase zadržania pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok.
     

Podľa slov hovorcu belgickej federálnej polície Petra De Waeleho osobám, ktoré úmyselne vyvolajú falošný poplach, hrozí trest odňatia slobody v rozmedzí od troch mesiacov do dvoch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies