Brusel navrhuje nový prístup k insolvencii firiem, v snahe podporovať rast a chrániť pracovné miesta

NETKY.SK • 22 November 2016, 18:12 • 2 min
Brusel navrhuje nový prístup k insolvencii firiem, v snahe podporovať rast a chrániť pracovné miesta

BRATISLAVA - Európska komisia navrhuje nový prístup k platobnej neschopnosti podnikov. V utorok prvýkrát predložila súbor európskych pravidiel v tejto oblasti, pričom dôraz má byť na včasnej reštrukturalizácii v snahe podporovať rast a chrániť pracovné miesta. Dobre fungujúce systémy v oblasti platobnej neschopnosti a reštrukturalizácie sú podľa komisie nevyhnutné na podporu hospodárskeho rastu a vytvárania pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Spoločnostiam zažívajúcim finančné ťažkosti má táto iniciatíva poskytnúť viac príležitostí včas reštrukturalizovať ich činnosť, aby predišli konkurzu a zabránili prepúšťaniu zamestnancov. Iniciatíva umožní dať podnikateľom po konkurze druhú šancu opätovne podnikať. Takisto má prispieť k zlepšeniu efektívnosti a účinnosti insolvenčných konaní v Európskej únii.


"Chceme podnikom pomôcť, aby dokázali včas reštrukturalizovať, aby sa zachovali pracovné miesta a príslušná hodnota. Zároveň chceme podporiť tých podnikateľov, ktorí zbankrotujú, aby sa rýchlejšie opäť postavili na vlastné nohy, rýchlejšie spamätali a skúsili znova podnikať, tentoraz však poučení vlastnou skúsenosťou," povedal prvý podpredseda komisie Frans Timmermans.


Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová informovala, že v EÚ každoročne zbankrotuje dvestotisíc spoločností, čo znamená stratu 1,7 milióna pracovných miest. "Často by sa tomu dalo zabrániť, keby sme mali k dispozícii efektívnejšie postupy konkurzu a reštrukturalizácie. Je najvyšší čas poskytnúť podnikateľom druhú šancu, aby opätovne naštartovali svoje podnikanie, a to tak, že im zabezpečíme úplné oddlženie v lehote do troch rokov," uviedla Jourová.


Táto iniciatíva je podľa komisie jedným z kľúčových výsledkov akčného plánu v rámci únie kapitálových trhov a stratégie jednotného trhu. Prispeje k odstráneniu významných prekážok brániacich rozvoju kapitálových trhov v EÚ, a to tak, že zahraničným investorom a spoločnostiam pôsobiacim v celej EÚ poskytne právnu istotu.


"Nové pravidlá pomôžu prilákať investorov, vytvoriť a zachovať pracovné miesta a zároveň pomôžu hospodárstvam absorbovať hospodárske otrasy. V súčasnosti je príliš mnoho životaschopných spoločností zažívajúcich finančné ťažkosti nútených podstúpiť likvidáciu namiesto toho, aby boli vo včasnej fáze reštrukturalizované, pričom primálo podnikateľov dostáva druhú šancu," priblížila komisia.


Návrh podľa komisie pomôže finančnej stabilite, pretože efektívne reštrukturalizačné postupy zachránia podniky pred tým, aby si voči bankám prestali plniť úverové povinnosti, a pomôže riešiť problematiku vysokej miery nesplácaných úverov vo viacerých častiach bankového sektora EÚ. To následne umožní bankám požičiavať viac prostriedkov spotrebiteľom a podnikom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies