Brusel by sa podľa Flašíkovej Beňovej nemal starať do fotenia ľudí na verejnosti

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 09:56 • 2 min
Brusel by sa podľa Flašíkovej Beňovej nemal starať do fotenia ľudí na verejnosti

BRATISLAVA - Brusel by sa nemal starať do toho, akú fotku si človek na verejnosti spraví a čo s ňou potom urobí. Myslí si to europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Upozorňuje na smernicu z dielne Európskej komisie (EK) týkajúcu sa autorských práv. Europoslanci sa dnes majú vyjadriť k správe, ktorá hovorí o jej vykonávaní.

slovakia

left justify in out

Komplikácie môže podľa Flašíkovej Beňovej spôsobiť časť návrhu obmedzenia tzv. slobody panorámy len na nekomerčné účely. Europoslankyňa vysvetľuje, že to znamená oklieštenie možnosti vytvárania diel na základe iných, trvalo umiestnených na verejných priestranstvách, čo sú napríklad sochy, rôzne monumenty, budovy a podobne.

 

"Ochrana autorských práv je veľmi dôležitá, ale naozaj by sme sa nikomu nemali starať do toho, akú fotku alebo obrázok si kde na verejnosti spraví a ako s ňou potom bude nakladať," uviedla Flašíková Beňová, podľa ktorej práve takúto "absurditu" môže v prípade precízneho napĺňania nová iniciatíva zo strany EK priniesť.

 

"Pravidlá, ktoré v rámci orgánov EÚ vytvárame, majú v prvom rade posilňovať spoluprácu medzi štátmi a tiež uľahčovať život ľuďom v nich. Vytváranie takýchto zbytočných nedomyslených regulácií ide proti týmto zásadám a zbytočne tak ženie vodu na mlyn rôznym 'eurofóbnym' mudrlantom," poznamenala europoslankyňa.

 

Domnieva sa, že európska legislatíva by mohla byť efektívnejšia, ak by EK zmenila prístup. "Na začiatok by možno stačilo prestať s výmyslami, z ktorých mnohé sú už v zárodku v elementárnom rozpore so zdravým rozumom," uzavrela poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies