Brnianski chemici skúšajú liečiť zlomeniny lepiacim gélom

NETKY.SK • 30 December 2010, 08:32 • 2 min
Brnianski chemici skúšajú liečiť zlomeniny lepiacim gélom

Brnianski chemici skúšajú liečiť zlomeniny lepiacim gélom

slovakia

left justify in out

img

Ako z ďalekej budúcnosti pôsobí vynález brnianskych chemikov, ktorí začínajú na zvieratách testovať unikátny postup pri liečbe zlomenín.
      Kým v súčasnosti je nutné zlomené končatiny fixovať sadrou a v prípade komplikovanejších zlomenín pacienta operovať a použiť špeciálne skrutky a svorky, na Vysokom učení technickom v Brne sa zrodil hydrogél, ktorý sa na kosť aplikuje injekčne, poškodenú časť spojí a svojím stvrdnutím v priebehu sekúnd zafixuje tak, že pacient môže dokonca odísť na vlastných nohách.
      Ako serveru idnes.cz prezradila vedúca výskumu Lucy Vojtová, do gélu je možné pridať aj utišujúce prostriedky, ktoré lokálne stlmia bolesť, alebo látky, ktoré podporujú hojenie kosti. Unikátny gél sa v tele pacienta neskôr sám rozloží na oxid uhličitý a vodu.
      Ak budú testy na zvieratách úspešné, lepiaci gél na kosti by sa mohol začať používať u ľudí do desiatich rokov, odhaduje Vojtová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies