Britský úrad SFO vyšetruje externých sprostredkovateľov Airbusu pre korupciu

NETKY.SK • 8 August 2016, 10:15 • 2 min
Britský úrad SFO vyšetruje externých sprostredkovateľov Airbusu pre korupciu

LONDÝN - Britský úrad pre podvody a korupciu (SFO) začal vyšetrovať podozrenia z podvodu, podplácania a korupcie, ktorých sa dopustila tzv. tretia strana, externí sprostredkovatelia kontraktov pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Výrobca lietadiel so sídlom vo francúzskom Toulouse vo svojom vyhlásení cez víkend uviedol, že spolupracuje s vyšetrovateľmi. Hovorca koncernu Jeremy Greaves informoval, že samotný Airbus v rámci interného vyšetrovania odhalil chyby a nesprávne údaje, ktoré uviedli niektoré zmluvné strany vo svojich žiadostiach o financovanie exportu, a ešte v apríli na ne upozornil príslušné úrady. Úverové agentúry, vrátane britskej U.K. Export Finance, v reakcii na toto upozornenie už pred štyrmi mesiacmi zastavili financovanie niektorých kontraktov na dodávky lietadiel Airbus.

 

Vyšetrovanie SFO upriamilo pozornosť na úlohu tretích strán ako je napríklad spoločnosť Unaoil SAM so sídlom v Monaku, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním obchodov medzi firmami a predstaviteľmi krajín Blízkeho východu, Afriky a bývalých sovietskych republík.

 

Kancelárie Unaoil SAM prehľadali vyšetrovatelia už začiatkom roka pre podozrenie z korupcie.

 

Airbus Group je najväčším európskym výrobcom civilných a vojenských lietadiel. V roku 2015 mal koncern zhruba 136.600 zamestnancov a jeho tržby dosiahli 64,5 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies