Britský spisovateľ vyhlásil súťaž v urážlivej poézii o Erdoganovi

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 15:02 • 2 min
Britský spisovateľ vyhlásil súťaž v urážlivej poézii o Erdoganovi

LONDÝN - Britský spisovateľ a novinár Douglas Murray oznámil v pondelok otvorenie súťaže v urážlivej poézii tematicky zameranej na osobu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informoval o tom dnes turecký denník Hürriyet.

slovakia

left justify in out

Súťažné práce možno posielať do 23. júna, keď bude oznámené meno víťaza. Murray však už vopred avizoval, že laureát nemôže rátať so žiadnou cenou, keďže pre takúto súťaž sa mu sotva podarí nájsť sponzora. Murray, ktorý píše pre Spectator Magazine, zaslal báseň do súťaže ako prvý. Nazval ju rovnomenne ako vypísanú súťaž, ktorá je reakciou na prebiehajúci spor v Nemecku.


Správa o básnickej súťaži sa totiž objavila v čase, keď Nemecko zažíva ostrú polemiku o slobode slova, ktorá súvisí s prípadom satirika Jana Böhmermanna. Ten 31. marca vo vysielaní ZDF predniesol posmešnú báseň, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a celého tureckého národa.


Erdogan podal 12. apríla na Böhmermanna žalobu. O tri dni neskôr kancelárka Angela Merkelová informovala, že nemecká vláda vyhovela Turecku a umožní trestné stíhanie satirika. Umelec bude súdený podľa paragrafu č. 103 nemeckého trestného zákonníka o urážaní hláv iných štátov.


Uvedený paragraf je právnou bázou pre podnet samotného tureckého prezidenta, ktorý požaduje od nemeckej justície umelcovo stíhanie. Paragraf 103 ukladá za urážku hlavy inej krajiny trest do troch rokov väzenia alebo finančný trest, za ohováranie takejto osobnosti dokonca päťročný trest väzenia. Medzičasom Böhmermann prostredníctvom svojej stránky na Facebooku oznámil, že pozastavuje svoju televíznu šou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies