Britský premiér sa vyhráža medzinárodným vyšetrovaním

NETKY.SK • 16 November 2013, 15:17 • 2 min
Britský premiér sa vyhráža medzinárodným vyšetrovaním

KOLOMBO - Cameron za hraničný termín prebiehajúceho vyšetrovania označil marec, dokedy chce vidieť výsledky vo vyšetrovaní vojnových zločinov.

slovakia

left justify in out

Britský premiér David Cameron v sobotu počas summitu krajín Commonwealthu v srílanskom hlavnom meste Kolombo varoval tamojšiu vládu pred iniciovaním medzinárodného vyšetrovania informácií o vojnových zločinoch spáchaných vládnymi silami na konci občianskej vojny v roku 2009. Cameron za hraničný termín prebiehajúceho vyšetrovania označil marec, dokedy chce vidieť výsledky konania v tejto veci. OSN má vtedy zhodnotiť situáciu v oblasti dodržiavania ľudských práv na ostrove a pokrok vo vyšetrovaní zločinov v rámci vojny.

"Dovoľte mi to povedať veľmi jasne - ak nebude do marca vyšetrovanie ukončené, tak využijem svoju pozíciu v rámci Rady OSN pre ľudské práva a vyzvem na plne dôveryhodné a nezávislé vyšetrovanie," povedal Cameron na summite, ktorý bojkotuje kanadský premiér aj indický predseda vlády Lídri svoj krok zdôvodňujú neochotou vlády vyšetriť a potrestať vážne zločiny z obdobia 26 rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá sa skončila pred piatimi rokmi. Podľa dostupných informácií zahynulo v tejto fáze až 40-tisíc civilistov, ktorí mali byť vystavení nekoordinovanému ostreľovaniu, mimosúdnym popravám či znásilňovaniu. Srílanská vláda vytrvalo odmieta výzvy na vyšetrenie týchto obvinení. 

Commonwealth (Spoločenstvo národov) je dobrovoľné združenie viac než 50 krajín, ktoré pozostávajú z Británie a jej bývalých kolónií a domínií. Formálnou hlavou je britský panovník, v súčasnosti teda Alžbeta II. Tá už nezvykne chodiť na summity a v Kolombe ju nahradil princ Charles, ktorý prišiel s Cameronom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies