Britský premiér navštívil vojakov v Afganistane

NETKY.SK • 16 December 2013, 16:11 • 2 min
Britský premiér navštívil vojakov v Afganistane

KÁBUL - Britský premiér David Cameron pricestoval dnes do Afganistanu na predvianočnú návštevu britských vojakov, ktorí tvoria druhý najväčší kontingent v silách NATO bojujúcich s povstalcami z Talibanu.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy na základni Camp Bastion v provincii Helmand zdôraznil, že Británia dodrží harmonogram stiahnutia všetkých vojakov z krajiny do konca roka 2014. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že bezpečnostná dohoda s Afganistanom bude podpísaná a umožní pokračovanie spojeneckej výcvikovej misie aj po roku 2014. Spojenci sa na to spoliehajú, citovala ho agentúra Associated Press.

"Je to jasne v záujme Afganistanu, je to tiež v záujme Ameriky a NATO a tak verím, že po nejakých rokovaniach bude dohoda podpísaná," povedal Cameron reportérom. Podľa neho by bolo lepšie, ak by dohoda bola podpísaná "radšej skôr ako neskôr", pretože krajiny NATO musia plánovať.

Misia v Afganistane po roku 2014 by mohla zahŕňať asi 8000 amerických a 6000 spojeneckých vojakov. Británia sa zaviazala ponechať malý počet poradcov na afganskom ministerstve obrany a vedúcich výcviku na vojenskej akadémii v Kábule. Tieto plány by mohli byť ohrozené, ak sa dohoda nepodpíše.

Cameron si prezrel základňu Camp Bastion, poraňajkoval s vojakmi a navštívil tréningový futbalový zápas medzi afganskými a britskými vojakmi. Potom nasadol do vrtuľníku Chinook a odletel na jednu zo štyroch posledných britských predsunutých operačných základní, v minulosti ich bolo až 137, uviedla Associated Press.

Británia mala v Afganistane istý čas až 9500 vojakov, koncom tohto roka by ich malo byť 5200. Cameron im zopakoval, že všetky bojové sily sa vrátia domov do konca roka 2014. "Myslím, že misia splnila svoju úlohu a naši vojaci môžu byť hrdí na svoju prácu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies