Britský minister financií dôveruje čínskej ekonomike, prechádza nevyhnutnou transformáciou

NETKY.SK • 20 September 2015, 16:06 • 2 min
Britský minister financií dôveruje čínskej ekonomike, prechádza nevyhnutnou transformáciou

PEKING - Britský minister financií George Osborne vyjadril svoju dôveru v spomaľujúcu sa čínsku ekonomiku. Čína podľa neho prechádza nevyhnutnou transformáciou a stále je motorom globálnej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Celý rad údajov o ochladení aktivity rovnako ako prudké kolísanie akciových trhov a prekvapivá devalvácia jüanu v auguste podporili obavy, že čínska ekonomika sa spomaľuje prudšie, než sa pôvodne očakávalo, a že je 7-% rastový cieľ Pekingu ohrozený.

 

"Čína prechádza obdobím nevyhnutnej a veľmi náročnej transformácie, ktorá je hlavným predpokladom pre to, aby čínska ekonomika mohla naďalej vytvárať dobré pracovné miesta a zvyšovať životný štandard pre svojich 1,3 bilióna občanov," povedal na začiatku svojej 5-dňovej cesty po Číne. "Myslím, že môj odkaz Číne by znel, pokračujte v reformách, pokračuje v zmenách, ktoré realizujete."

 

Vplyv turbulencií, ktoré čínske akciové trhy zažili počas leta, na ostatné finančné trhy bol podľa Osborna relatívne obmedzený. Dodal, že aj keď Čína už nerastie dvojciferným percentuálnym tempom ako kedysi, stále je jedným z hlavných motorov globálnej ekonomiky. Londýn chce predovšetkým pritiahnuť čínske banky a zvýšenie devízového obchodovania s jüanom, aby sa podporila jeho pozícia ako hlavného svetového centra devízových obchodov.

 

"Žiadna iná západná ekonomika nie je tak otvorená čínskym investíciám ako Veľká Británia," uviedol Osborne, ktorý je v súčasnosti hlavným kandidátom na to, aby nahradil pred voľbami v roku 2020 súčasného premiéra Davida Camerona a stal sa lídrom konzervatívcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies