Britské stíhačky prvýkrát zaútočili na ciele islamistov v Iraku

NETKY.SK • 1 Október 2014, 07:03 • 2 min
Britské stíhačky prvýkrát zaútočili na ciele islamistov v Iraku

LONDÝN - Britské bojové lietadlá po prvý raz zaútočili na pozície Islamského štátu (IS) v Iraku. Oznámil to dnes britský minister obrany Michael Fallon, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na útokoch sa zúčastnili dve britské stíhačky typu Tornado. Po vykonaní stanovenej misie sa bezpečne vrátili na svoju domovskú základňu. "(Lietadlá) identifikovali a zaútočili na pozíciu, na ktorej boli rozmiestnené ťažké zbrane, ktoré ohrozovali kurdské sily, a následne napadli pick-up (s ozbrojencami IS)," oznámil minister Fallon. 
      

Prvá analýza výsledkov misie naznačuje, že oba útoky boli úspešné. Už v sobotu zo základne na Cypre odštartovali dve bojové lietadla typu Tornado GR4 a tankovací stroj. Tie však plnili len prieskumné úlohy a nepodnikli žiadne nálety. Britský parlament schválil minulý piatok letecké údery Kráľovského letectva proti radikálom z IS v Iraku. Mandát zahŕňa nasadenie šiestich bombardérov typu Tornado GR4 umiestnených na základni na Cypre.
      

Británia na rozdiel od USA a ďalších krajín zatiaľ nemieni zasahovať proti extrémistom na sýrskom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies