Heger hovoril so Zelenským o príležitostiach, ktoré prinesie obnova Ukrajiny

NETKY.SK • 21 Jún 2022, 14:03 • 2 min
Heger hovoril so Zelenským o príležitostiach, ktoré prinesie obnova Ukrajiny

KYJEV/BRATISLAVA – Slovenský premiér Eduard Heger hovoril v utorok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o príležitostiach, ktoré sa pri plánovanej obnove Ukrajiny vytvárajú aj pre slovenské firmy, podnikateľov i zamestnancov.

slovakia

left justify in out

V telefonáte deklaroval vieru vo víťazstvo Ukrajiny i v pokračovanie pomoci Slovenska. Očakáva, že na nadchádzajúcom summite sa Ukrajina stane oficiálnym kandidátom na vstup do Európskej únie. Predseda slovenskej vlády o tom informoval na sociálnej sieti.

 

„Keď spojíme ukrajinskú húževnatosť, pracovitosť a ukrajinské prírodné zdroje so západným kapitálom, s podnikavosťou a so západnými technológiami, povojnová obnova Ukrajiny bude znamenať významný príspevok k celosvetovému hospodárskemu rastu,“ skonštatoval Heger na sociálnej sieti.

 

img

 

Ako vysvetlil, Ukrajina v spolupráci s Európskou úniou pripravuje plán povojnovej obnovy. Má ísť o niečo na spôsob plánu obnovy a odolnosti, akurát prispôsobený ukrajinským ekonomicko-politickým reáliám.

 

„Ak k týmto plánovaným európskym fondom prirátame príspevky zo Spojených štátov, ale aj z medzinárodných finančných inštitúcií, máme pred sebou bezprecedentný investičný stimul pre 40-miliónový národ, ktorý si svoju slobodu a zvrchovanosť hrdinsky vybojoval v zápase s ruským agresorom,“ uviedol premiér.

 

img

 

Na Slovensku podľa Hegera prakticky niet odvetvia, ktoré by nemohlo prispieť k obnove Ukrajiny. Myslí si, že podnikatelia a mimovládne organizácie by mali už dnes premýšľať o tom, čím môžu k povojnovej Ukrajine prispieť. Deklaroval, že slovenská diplomacia im bude nápomocná. Premiér v telefonáte tiež potvrdil, že všestranná pomoc Ukrajine bude pokračovať a Slovensko bude naďalej súčasťou koalície krajín, o ktorú sa Ukrajinci na ceste k svojmu víťazstvu môžu oprieť.

 

img

 

Heger očakáva, že na nadchádzajúcom summite Európskej únie sa Ukrajina stane oficiálnym kandidátom na vstup do eurobloku. „Teším sa na tú chvíľu, lebo od samého začiatku aktívne podporujeme európsku perspektívu Ukrajiny. Osobne som v tejto veci intervenoval na mnohých stretnutiach s európskymi lídrami,“ pripomenul.

 

 

Možno vás zaujme: EÚ chce voľnosť pohybu pre Ukrajincov. Navrhuje zaviesť výnimku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies