Britská vláda zverejnila posudok o aktivitách hnutia Moslimské bratstvo

NETKY.SK • 18 December 2015, 07:24 • 2 min
Britská vláda zverejnila posudok o aktivitách hnutia Moslimské bratstvo

LONDÝN - Britská vláda zverejnila dnes dlho odkladané hodnotenie hnutia Moslimské bratstvo, ktoré je v Egypte zakázané ako teroristická skupina. Londýn v správe dospel k záveru, že členstvo alebo napojenie na túto politickú stranu môže byť posudzované ako ukazovateľ extrémizmu. Informovali o tom dnes svetové médiá.

slovakia

left justify in out

V správe sa ďalej uvádza, že Moslimské bratstvo v Británii nezakážu, aj keď niektoré časti tohto medzinárodného islamského hnutia majú "dvojznačný vzťah k násilnému extrémizmu". Britský premiér David Cameron oznámil svoj zámer nechať posúdiť filozofiu a aktivity hnutia Moslimské bratstvo v Británii ešte v apríli 2014. Činnosť skupiny mali analyzovať pomocou britských i zahraničných tajných služieb. Špecialisti okrem iného preverovali, či sa toto zoskupenie podieľa na teroristických útokoch a či predstavuje pre Britániu potenciálnu hrozbu.


"Časti Moslimského bratstva majú vysoko dvojznačný vzťah s násilným extrémizmom. Tak ideológia, ako aj samotná sieť, sa stali rituálom prechodu niektorých jednotlivcov a skupín k násiliu a terorizmu," uviedol Cameron vo vyhlásení pri príležitosti zverejnenia tejto správy.


Egyptské a saudskoarabské úrady označili najstaršie islamské hnutie Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a zakázali jeho činnosť. Vláda egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího ho systematicky potláča od roku 2013, keď armáda zosadila z prezidentského postu jedného z jeho lídrov Muhammada Mursího.


Samotné hnutie tvrdí, že je mierovou charitatívnou a politickou organizáciou a jeho cieľom je dosiahnuť politické zmeny iba pokojnými prostriedkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies