Britská vláda plánuje zakázať obchod so slonovinou

NETKY.SK • 6 Október 2017, 15:42 • 2 min
Britská vláda plánuje zakázať obchod so slonovinou

LONDÝN - Britská vláda bude rozhodovať o prijatí nového zákona, ktorý zakáže predaj a vývoz takmer všetkých predmetov zo slonoviny, bez ohľadu na ich vek.

slovakia

left justify in out

Podobný zákon sa už pokúšali presadiť minulý rok, mal však dávať výnimku starožitnostiam zo slonoviny vyrobeným pred rokom 1947. Po novom chcú zo zoznamu vylúčiť len hudobné nástroje a predmety s významnou kultúrnou hodnotou.

V Británii síce dlhodobo platí zákaz obchodovať s nespracovanou slonovinou a klami, napriek tomu sa za posledné roky stala popredným svetovým exportérom slonovinových sošiek a starožitností. Podľa agentúry posudzujúcej vplyv na životné prostredie vyviezli z Veľkej Británie v rokoch 2010 až 2015 viac ako 36-tisíc slonovinových predmetov. K prijatiu nových opatrení vládu vedie snaha zakročiť proti pytliakom, ktorí každoročne zabijú až 20-tisíc slonov.

Návrh na zakázanie obchodu so slonovinou podal minister životného prostredia Michael Gove. Vláda sa ním začne zaoberať v najbližších dňoch a rokovanie potrvá do konca decembra. Nový zákon príjmu pravdepodobne na budúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies