Britská vláda čelí podozreniam z pomoci pri útoku na Zlatý chrám v Indii

NETKY.SK • 14 Január 2014, 16:57 • 2 min
Britská vláda čelí podozreniam z pomoci pri útoku na Zlatý chrám v Indii

LONDÝN - Britský premiér David Cameron nariadil prešetrenie oficiálnych dokumentov, ktoré naznačujú, že vláda bývalej premiérky Margaret Thatcherovej pomohla Indii naplánovať krvavý útok proti sikhským separatistom v tzv. Zlatom chráme v indickom meste Amritsar v roku 1984.

slovakia

left justify in out

Útok, ktorý sa odohral na najposvätnejšom mieste sikhizmu, pobúril stúpencov tohto náboženstva po celom svete. Indická armáda bola obviňovaná zo znesvätenia chrámu oficiálne známeho pod názvom Hari Mandir Sáhib. Počet mŕtvych zostáva stále predmetom diskusií; indické úrady ho udávajú v stovkách, sikhské skupiny v tisíckach. Incident neskôr viedol k zavraždeniu indickej premiérky Indiry Gándhiovej, ktorá nariadila útok v Zlatom chráme. Dvojica osobnej stráže sikhského pôvodu ju o niekoľko mesiacov nato zastrelila.

Dobové dokumenty, ktoré nedávno zverejnil Tom Watson z opozičnej Labouristickej strany, naznačujú, že Thatcherová reagovala pozitívne na požiadavku indickej vlády o radu pri plánovaní útoku a vyslala do krajiny zástupcu elitných jednotiek SAS. Cameron nariadil prešetrenie týchto skutočností, potvrdila jeho kancelária. Premiér ani šéf diplomacie William Hague o dokumentoch doteraz nevedeli, píše agentúra Reuters. Indické ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že tamojšia vláda vedela o predmetnej záležitosti iba z médií. "Prediskutujeme to s našimi kolegami z Británie a pokúsime sa získať ďalšie informácie," povedal hovorca rezortu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies