Britská kráľovná v Írsku nepriamo priznala, že sa v minulosti urobili chyby

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:19 • 2 min
Britská kráľovná v Írsku nepriamo priznala, že sa v minulosti urobili chyby

Britská kráľovná v Írsku nepriamo priznala, že sa v minulosti urobili chyby

slovakia

left justify in out

img

Britská kráľovná Alžbeta II. v stredu večer na štátnej večeri v Dublinskom hrade povedala, že je "smutné a poľutovaniahodné," že Británia a Írsko v minulosti "prežili viac než bol ich spravodlivý diel zármutku, turbulencií a strát".
      Kráľovná sa výslovne neospravedlnila za žiadnu z britských akcií počas ostrých konfliktov medzi Anglickom a Írskom, povedala však, že je jasné, že sa urobili chyby.
      "Všetkým tým, ktorí trpeli v dôsledku našej problematickej minulosti vyjadrujem moju ... hlbokú účasť," uviedla na štátnej večeri usporiadanej írskou prezidentkou Mary McAleeseovou. " S výhodou spätného historického pohľadu  všetci vidíme veci, ktoré by sme si želali, aby boli inak alebo vôbec neboli," uviedla. Zdôraznila význam znášanlivosti a zmierenia a schopnosť pokloniť sa minulosti, ktorá však nesmie ľudí zväzovať.
      Britský premiér David Cameron, ktorý sa tiež v Dubline zúčastnil na štátnej večeri, označil kráľovskú návštevu Írska za "nesmierne úspešnú a veľmi významnú".
      Írsky premiér Enda Kenny charakterizoval írsku reakciu na návštevu kráľovnej za "mimoriadne pozitívnu".
      Alžbeta II. v stredu ukončila druhý deň vôbec prvej návštevy vládnuceho britského monarchu v Írskej republike.
      Počas dňa na atletickom štadióne Croke Park ako gesto zmierenia vzdala poctu obetiam masakry z roku 1920, keď britskí vojaci zabili 14 írskych civilistov. Štadión, kde britskí vojaci na Krvavú nedeľu v novembri 1920 počas futbalového zápasu spustili paľbu do divákov, je miestom stretávania írskych nacionalistov.
      Kráľovná tiež položila veniec k pamätníku tým, ktorí padli v boji za írsku slobodu.

Zdroj: TASR/DPA, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies