Francúzsky umelec C215 tvorí diela s ukrajinskou tematikou. Jeho srdce „patrí ukrajinskému ľudu“

NETKY.SK • 5 Jún 2023, 15:00 • 2 min
Francúzsky umelec C215 tvorí diela s ukrajinskou tematikou. Jeho srdce „patrí ukrajinskému ľudu“

KYJEV - Francúzsky street-art umelec Christian Guemy, známy ako C215, pracuje na mnohých dielach, ktoré vytvoril na znak odporu Ukrajiny voči ruskej invázii.

slovakia

left justify in out

Na strane budovy v Kyjeve je vyobrazená uťahaná tvár vojaka, ako zíza do diaľky. Maľba, vysoká približne päť poschodí, je o zajatom ukrajinskom vojakovi Oleksandri Matsijevskom, ktorého minulý rok popravili ruské sily po tom, ako zakričal slová „Sláva Ukrajine!"

 

img

maľba ukrajinského vojaka Oleksandra Matsijevského od umelca C215

 

Maľba je dielom francúzskeho pouličného umelca Christiana Guemyho, známeho ako C215, a je jedným z mnohých diel, ktoré vytvoril na znak odporu Ukrajiny voči ruskej invázii. Ešte pred dokončením veľkej nástennej maľby sa umelec stretol s vdovou po Matsijevskom a jeho matkou.

 

„Všetko, čo robím pre Ukrajinu, robím zadarmo a s nadšením,“ povedal Guemy pre portál CNN. „Som hrdý a citím veľkú pokoru vďaka tejto maľbe. Tvárou v tvár skutočnému obrovi, ktorý s hrdosťou odmietol zradiť Ukrajinu tým, že povedal: „Sláva Ukrajine“ …, sa môžete pri ňom len cítiť taký malý." „Som len umelec, akýsi maliarsky nástroj a mojím záväzkom je podporovať Ukrajinu svojimi zručnosťami,“ dodal Christian Guemy, známy ako C215.

 

img

Christian Guemy stojaci pred svojou pouličnou maľbou

 

Guemy, ktorý býva v Paríži v minulosti spolupracoval s britským umelcom Banksym, ktorý tiež vytvoril diela na Ukrajine. Ale Guemy hovorí, že majú rozličný štýl. „Byť Francúzom dáva riadny zmysel skôr pre tragédiu, nie iróniu," konštatuje Guemy.

 

Guemy v súčasnosti často navštevuje Ukrajinu, ale tiež priniesol jej boj aj do ulíc francúzskeho hlavného mesta. Jeho prvou veľkou prácou po ruskej invázii bola podpora ukrajinských utečencov: maľba vytvorená modrou a žltou farbou, ktorá vyobrazuje ukrajinské dievča s kvetinovou korunou vo vlasoch, ktoré vyzerá zamyslene a zraniteľne.


Portrét bol dokončený v partnerstve s mestskou radnicou 13. okresu Paríža. Obsahuje aj citát ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vo svojom inauguračnom prejave pri svojom zvolení v roku 2019 povedal: „Naozaj nechcem moje fotky vo vašich kanceláriách, pretože prezident nie je ikona, idol ani portrét. Namiesto toho zaveste fotky svojich detí a pozrite sa na ne vždy, keď sa rozhodnete."

 

img
Guemy pózuje pred svojou freskou zobrazujúcou mladé ukrajinské dievča v Paríži vo Francúzsku 10. marca 2022.

 

Guemy povedal, že jeho priatelia navrhli namaľovať samotného Zelenského, ale umelec im povedal, že jeho podpora nie je len pre jedného muža, ale pre všetkých Ukrajincov bojujúcich za svoje slobody a kultúru. Replika fresky dievčaťa je teraz umiestnená na stene v ukrajinskom meste Ľvov.

 

Po dokončení originálu v Paríži v marci 2022, Guemy smeroval do Kyjeva. Jedna z jeho prvých prác tam – vytvorená na terase francúzskeho veľvyslanectva – bola inšpirovaná maľbou Eugena Delacroixa z roku 1830 „Liberty Leading the People“. V súčasnosti je súčasťou stálej zbierky francúzskeho parlamentu. „Maľba vo farbách ukrajinskej vlajky bola tiež symbolom osobnej podpory a francúzsky parlament si chcel ponechať toto umelecké dielo vo svojej zbierke ako pamiatku francúzskej podpory ukrajinskej slobody."

 

Guemyho proces tvorby sa začína v jeho parížskom štúdiu, kde vytvára vzory pre svoje maľby, ktoré mu umožňujú rýchlo sprejovať farbu pri výbere miesta. Vzory začal používať v roku 2006, maľoval hlavne anonymných ľudí a jeho rodinných príslušníkov. Jeho staršia dcéra Nina sa tiež často objavovala v jeho dielach. Ďalej zobrazoval historické postavy s progresívnymi hodnotami a v roku 2018 ich vystavoval v Pantheone v Paríži. Nedávno sa začal viac zaujímať o tému francúzskeho odporu počas druhej svetovej vojny.

 

Guemy vytvoril diela v mnohých oblastiach po celom svete vrátane Haiti a Rwandy a vystavil ich na miestach od Španielska po San Francisco. „Moje umenie je spôsob, ako skúmať svet,“ povedal.

 

img

Guemyho puličná maľba v Haiti

 

Zatiaľ však zostávajú obyvatelia Ukrajiny jeho hlavným zdrojom inšpirácie. Jedným z nich bol aj Dmytro Kotsiubaylo, najmladší veliteľ praporu ukrajinskej armády známy ako „Da Vinci“. 27-ročný chlapec, ktorý bol zabitý v boji o mesto Bakhmut, bol Zelenskym opísaný ako „hrdina a symbol mužnosti.

 

Umelec vytvoril dve maľby Kotsiubayla v Irpine a Borodyanke, dvoch mestách severozápadne od Kyjeva, ktoré zničila ruská okupácia. Vybral si Borodyanku ako spôsob, ako upriamiť medzinárodnú pozornosť na takú obrovskú deštrukciu. „Maľovanie Da Vinciho v zákope malo tiež veľký vplyv ako symbol“, povedal Guemy. „Cítim sa čoraz viac (akoby som bol) súčasťou tohto konfliktu."

 

img

Guemyho portréty ukrajinských hrdinov – Lesya Ukrainka (vľavo) a Dmytro Kotsiubaylo (vpravo) v zničenom ukrajinskom meste Borodyanka

 

„Deti ma tak veľmi dojímajú,“ odpovedal Guemy na otázku, prečo ich tak často zobrazuje vo svojich maľbách. Guemy dokonca namaľoval svojho vlastného syna Gabina v tradičnej ukrajinskej košeli na budovu v Kyjeve poškodenú ruskou raketou. Hovorí, že si takéto stránky vyberá, pretože pomáhajú podporiť Ukrajinu. „Podpora Ukrajiny zahŕňa aj chápanie obrovských ruín spôsobenými bombovými útokmi, stovky tisícov (ľudí, ktorí sú) bezdomovcami, vysídlenými či presídlenými kvôli tomu, že ich domy sú zničené,“ povedal Guemy.

 

Guemy do budúcnosti plánuje urobiť ešte viac prác na Ukrajine a o Ukrajine. „Moje srdce patrí ukrajinskému ľudu," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies