Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 68. výročie svadby

NETKY.SK • 20 November 2015, 18:15 • 2 min
Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 68. výročie svadby

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili dnes 68. výročie svadby.

slovakia

left justify in out

Na počesť kráľovského páru zazneli zvony vo vežiach londýnskeho Westminsterského opátstva, kde mala dvojica v roku 1947 slávnostný sobáš.
Hovorca kráľovskej rodiny pre agentúru DPA uviedol, že monarchovia sa dnes nezúčastnia na žiadnom verejnom podujatí a výročie oslávia v súkromní rodiny.
Osemdesiaťdeväťročná kráľovná je na tróne takmer 64 rokov. Začiatkom roka prekonala obdobie úradovania svojej praprastarej matky kráľovnej Viktórie a stala sa tak najdlhšie vládnucou panovníčkou v dejinách Británie.


Alžbeta II. je zároveň najdlhšie žijúcim britským monarchom a momentálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete. Spolu s manželom princom Philipom, 94-ročným vojvodom z Edinburghu, má štyri deti a osem vnúčat.


Zasnúbenie princeznej Alžbety a poručíka Philipa Mountbattena, princa gréckeho a dánskeho, oznámili niekoľko mesiacov pred ich svadbou vo Westminsterskom opátstve, dodala DPA.


Alžbeta II. sa narodila v roku 1926, kráľovskej koruny sa ujala v roku 1952 ako 25-ročná. Na Alžbetine 90. narodeniny plánuje kráľovská rodina v júni 2016 usporiadať veľkú oslavu v uliciach, na ktorú bude pozvaných okolo 10.000 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies